Otrávených látkou HHC přibývá. V nemocnicích končí hlavně děti

Karlovarští záchranáři mají za sebou perný víkend, vyjížděli k několika kolabujícím. "Měli jsme sedm výjezdů, jednalo se většinou o mladé dospělé ve věkovém rozpětí asi od devatenácti do jednadvaceti let," popsal uplynulé dva dny ředitel záchranné služby Karlovarského kraje Jiří Smetana.

Minulý týden hospitalizovali s otravou hexahydrokanabinolem, neboli HHC, ale i několik dětí, které syntetickou látku z konopí užily ve formě bonbonů. Další případy zaznamenali na Plzeňsku.

"Za poslední tři měsíce jsme ve Fakultní nemocnici Plzeň zaznamenali intoxikaci látkou HHC u jedenácti případů dětí. Jedná se o mladistvé ve věku 14 až 18 let," uvedla mluvčí plzeňské fakultní nemocnice Gabriela Levorová.

[chooze:article;value:539805]

​Ačkoliv pochybným cukrovinkám holdují hlavně puberťáci, v pražské motolské nemocnici mají zkušenost i s výrazně mladšími pacienty. "Na dětském urgentním příjmu řešíme měsíčně 3 až 5 dětí, které se intoxikovaly HHC, nejmladšímu bylo 2,5 roku, intoxikoval se sušenkami s HHC," informovala mluvčí nemocnice Jana Krejčí Merxbauerová.

Například v automatu v Karlových Varech stačí k nákupu bonbonů s látkou HHC pár drobných nebo platební karta. Děti neodradí od nákupu ani varovný nápis.

"Problém je, že ten účinek může nastoupit i po několika hodinách, tedy v době, kdy už to dítě nebo ten mladý dospělý je předávkovaný," upozornil Jiří Smetana. "Vzhledem k tomu, že je to poměrně novinka, tak nejsme schopni predikovat, jaké to bude mít potom v budoucnu následky, zda budou nějaké závislosti, nebo se rozvinou nějaká další chronická onemocnění," dodala mluvčí karlovarské nemocnice Markéta Singerová. 

Nejčastějšími příznaky po předávkování látkou HHC jsou podle lékařů zvracení, křeče, ale i bezvědomí, které může trvat až dva dny.

Ministerstvo zdravotnictví chce najít řešení, jak prodej cukrovinek s HHC zakázat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.