Otřesný případ v Polsku. Dítě mělo po narození přes 2 promile alkoholu v krvi

Okresní prokuratura v polském městě Nový Sacz vyšetřuje matku, které se 10. března narodilo opilé dítě. Místní portál Sądeczanin.info nejprve informoval, že opilá žena přivedla na svět miminko, které mělo v krvi 2,5 promile alkoholu. Deník Gazeta Krakowska později upřesnil, že měl novorozenec podle testů 1,09 promile v krvi.

Případ vyšetřuje okresní státní zastupitelství v Novém Saczu. Jak listu řekla prokurátorka Sylwia Lenart-Cabałaová, matka se dopustila trestného činu.

Lékaři dlouho bojovali o záchranu života miminka.​ Zatím není stále jasné, jaký vliv bude mít alkohol na jeho zdraví a vývoj, informovala zpravodajská televize TVN24.

[chooze:article;value:546302]

"Podle různých průzkumů u nás až 38 procent těhotných žen přiznává konzumaci alkoholu. Bohužel přetrvávají nebezpečné stereotypy, že červené víno, pivo nebo dokonce vodka ženám v těhotenství prospívají," uvedla pro televizní stanici Teresa Jadczaková z Institutu prevence proti závislosti.

Podrobnosti o matce prokuratura odmítla sdělit. Ženě přitom v Polsku hrozí za tento čin vězení tři až pět let.

Alkohol může dítě nevratně poškodit. Během těhotenství přechází totiž z krevního oběhu přes placentu k plodu. Může zpomalovat růst plodu, snižovat porodní hmotnost a vést k řadě dalších poruch, které souvisí s fetálním alkoholových syndromem (FAS). FAS je specifická klinická jednotka, vzniklá konzumací etylalkoholu těhotnou ženou.

Podle lékařských statistik v Česku každoročně přijde na svět zhruba 300 novorozenců s diagnózou FAS. 

Porodnost v Česku klesá. Více se dozvíte v následující reportáži (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.