Ovce jsme nezastřelili, tvrdí starostka Vimperku. Mluví o výhrůžkách a přání smrti

"O celém případu a odstřelu ovcí jsme se dozvěděli 10. května, dva dny po jejich usmrcení, a to přímo od paní doktorky, která nás se situací seznámila po jednání rady města," sdělila TN.cz starostka Vimperku Jaroslava Martanová (STAN).

Veterinářka Šárka Janásková na svém blogu tvrdí, že obec 8. května odstřelila dvě ovce. Matku s asi tříměsíčním mládětem. "Obec takto vyřešila skoro měsíc trvající problém s volně pobíhajícími ovcemi na území města," napsala.

"Byla asi jediným představitelem volených zástupců vimperské samosprávy, který o celém případu věděl v době, kdy se odehrával," tvrdí starostka.

[chooze:article;value:509593]

Podle města pobíhaly ovce volně po Buku a Svaté Maří. "Z informací, které máme k dispozici, rovněž vyplývá, že ovce byly zastřeleny příslušníkem myslivecké stráže na území obce Svatá Maří, a to postupem podle zákona o myslivosti," informovala Martanová. "Vimperská samospráva rozhodně k odstřelu žádný pokyn či souhlas s ním nevydala, neboť něco takového žádné samosprávě ani státní správě nepřísluší. Natož když o něm ani nevěděla! Ostatně, nejednalo se o území naší obce," dodala.

"Nevím přesně, kde byly, bylo to v okolí naší obce, ale byli jsme jednou přivoláni na místo a viděli jsme, jak jsou splašené a jak přebíhají přes silnici. Málem způsobily dopravní nehodu, takže jsme viděli v přímém přenosu, co hrozilo," řekl TN.cz starosta Svaté Maří Pavel Mráz. Sám neví, kdo přesně zvířata zastřelil ani kdo k tomu dal pokyn. "Přijde mi to ale jako velký cirkus," doplnil.

Strážníci se podle starostky Vimperku o celou věc zajímali, přestože se vše odehrávalo mimo město. Zvažovali i možnost uspání ovcí.

"Případ jsme prošetřili a předali příslušnému úřadu," uvedla pro TN.cz policejní mluvčí Martina Joklová. 

Výhrůžky a přání smrti

Starostce vadí, že ji nikdo o problémech včas neinformoval. "Mohla jsem nabídnout případnou spolupráci panu starostovi obce Svatá Maří či Buk a pokusit se najít společně nějaké jiné řešení. Nic takového se však nestalo," postěžovala si.

[chooze:article;value:509607]

"Pokračuje osočováním a urážením zaměstnanců města s přáním smrti co nejdříve a v největších bolestech, s přáním všeho zlého pro naše rodiny. Nenávistné výhrůžky, osočování, špinění dobrého jména města a potažmo městského úřadu je toho výsledkem. Za dobu působení v komunální politice jsem se s ničím takovým hanebným nesetkala. Nabývám dojmu, že nešťastný případ ovcí posloužil k něčemu jinému, politice," myslí si Martanová.

"Za úřad a samosprávu budeme činit legální kroky pro prošetření celého případu, jeho následků souvisejících s pomluvami a hanobením dobrého jména. Škoda ale už byla napáchána, nejde vzít zpět život ovcí ani pošpinění a následné hanobení samosprávy a státní správy," informovala. "Žádnou podobnou stížnost v tuto chvíli neevidujeme. Nemůžeme se ale vyjadřovat ke konkrétním jménům a záležitostem," upozornila policejní mluvčí Joklová.

Pytlák na jihu Čech zastřelil dvě chráněné vydry (4/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.