Ovlivní technické parametry kol výkon vašeho auta?

Optimální velikost

Pro každý model vozidla je třeba určit, jaké rozměry kol budou vhodné. Dle toho je nastaven převodový poměr. Obecně lze říci, že u větších kol se snižuje akcelerace, na druhou stranu lze dosáhnout vyšší maximální rychlosti. Čím větší je průměr kola, tím výrazněji se tyto změny projeví. Pokud je rozdíl ve velikosti jen pár milimetrů, pak pravděpodobně rozdíl ani nepoznáte.

Jenže výrazně větší velikost se může projevovat i dalšími způsoby. Čím větší je kolo, tím těžší je celá náprava. Dochází ke zvýšení setrvačnosti, vzhledem k tomu se akcelerace ještě zpomalí. Dále je třeba počítat také se snížení přesnosti při průjezdu zatáčkami.

Celkově může být řízení výrazně jiné – velké pneumatiky zvyšují podvozek a s tím se mění také těžiště vozidla. I zdánlivě nenápadná změna jako výměna kol může mít značné dopady.

Mezi výhody, které velké pneumatiky nabízí, patří zejména zlepšení stability vozu a zkrácení brzdné dráhy. Dochází také ke zlepšení tuhosti, díky čemuž se zvyšuje bezpečnost.

Pozn.: Pro nejlepší jízdní vlastnosti je vhodné vycházet z informací uvedených ve velkém technickém průkazu.

Širší pneumatiky

Kromě toho, že jsou k dispozici různé průměry kol, mění se také šířka běhounu pneumatiky, tedy samotné gumy. Logickým důsledkem je zvýšení tření a valivého odporu. Pozitivní věcí je, že tyto změny vedou ke zvýšení přilnavosti k vozovce. Jenže větší odpor vede také ke zvýšení spotřeby paliva a zkracuje životnost pneumatik.

Vyšší přilnavost je důležitá pro bezpečnost při jízdě. Na druhou stranu, široké pneumatiky mohou vést k pomalejšímu zrychlení. Citelné je to zejména u aut se slabším motorem. U výkonnějších vozidel to pravděpodobně nepoznáte. Naopak může být zrychlení lepší – výkon je totiž dostatečný pro překonání odporu a díky větší ploše pneu se minimalizuje prokluzování. Výsledná akcelerace tedy může být lepší.

Větší šířka také dokáže zkrátit brzdnou dráhu, ovšem pouze na suchém povrchu. Pokud prší a na silnici je souvislá vrstva vody, se širokými pneumatikami je výrazně vyšší riziko aquaplaningu.

Správný výběr

Důvody pro změnu velikost kol jsou většinou estetické – větší pneumatiky totiž zpravidla vypadají lépe. Je však třeba počítat s tím, že se vám zvýší náklady na vozidlo. Pokud hledáte optimální řešení, zvolte kola a disky podle modelu auta. Ve velkém technickém průkazu najdete schválené velikosti, které jsou pro vaše vozidlo vhodné.

Rozdíl jednoho palce ve velikosti pneumatik nejspíše nepoznáte. Ovšem výraznější změna už může být za volantem citelná, proto je třeba si to dobře rozmyslet.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.