Ozbrojených lidí je v Česku čím dál víc. Panují obavy z války i terorismu

Počet držitelů zbrojních průkazů se každoročně zvyšuje. To potvrzuje i majitelka střelnice, kde zájemce o zbrojní průkaz připravují ke zkoušce. "V poslední době ano, pozorujeme zvýšený zájem žadatelů o získání zbrojního průkazu," sdělila majitelka střelnice Vladislava Leišová.

"Největší počet držitelů zbrojních průkazů se vyskytuje v Praze a ve středních Čechách," uvedla mluvčí Policejního prezidia Irena Pilařová. Ještě rychleji roste počet registrovaných zbraní. V Česku je jich mezi lidmi už víc než milion.

[chooze:article;value:539084]

"U nás nejprodávanější jsou určitě krátké kulové zbraně kategorie B, pistole. Lidé si je kupují za účelem ochrany života, zdraví a majetku a pro sportovní účely," vysvětlila Leišová.

Naprostou většinu zbraní pak vlastní muži. Zákon zbraně rozděluje do několika kategorií podle jejich účinnosti. "Což znamená, že zbraně kategorie A jsou ty nejnebezpečnější a zbraně kategorie D jsou zase ty nejméně nebezpečné. Například historické zbraně nebo airsoftové zbraně," popsala Pilařová.

Zbraně kategorie A umí na jedno stisknutí spouště vystřelit i několikrát. Člověk je může držet pouze pro sběratelské účely, pokud mu policie udělí výjimku. V Česku je takových zbraní necelých 8 000.

"Pokud jde o samočinné zbraně, které jsou v kategorii A, tedy zakázané, u nich není povolené využití pro zážitkovou střelbu. Takže není možné si zajít na střelnici a vyzkoušet si prostě střelbu z kulometu," poznamenal správce střelnice Vojtěch Zunt.

Na střelnici chodí majitelé zbrojních průkazů nejčastěji trénovat střelbu nebo si zastřílet jen tak pro zábavu.

Poslanci schválili zákon o zbraních. Zpřísňuje pravidla pro jejich držitele (1/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.