Ozdravný balíček zahýbe i se mzdou lidí. Spočítejte si, o kolik dostanete méně

Minulý týden schválili poslanci konsolidační balíček. Vláda si od něj v příštích čtyřech letech slibuje úsporu až 150 miliard korun. Změny nyní musí odsouhlasit Senát a podpisem stvrdit i prezident republiky.

Opatření by se podle ekonomů měla dotknout úplně každého. "Konsolidační balíček se snaží zavést sadu desítek opatření, která se dotknou každého ekonomického subjektu, aby zátěž konsolidace nebyla uvalena na jednu skupinu obyvatel," řekl TN.cz ekonom Pavel Peterka.

[chooze:article;value:525853]

Od nového roku by tak zaměstnanci v případě schválení měli začít znovu odvádět nemocenské pojištění ve výši 0,6 %, což se projeví na jejich příjmu. Z průměrné mzdy, která v roce 2022 činila podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) 40 353 korun měsíčně, si tak stát na nemocenském vezme 242 korun každý měsíc.

Spočítejte si, kolik bude činit váš příjem:

Přestože podle Peterky je konsolidační balíček tím správným krokem, se zvyšováním odvodu úplně nesouhlasí. "Zdanění práce je v České republice vysoké. Nejsem si jistý, jestli další zvyšování je tím správným krokem. Chápu ale, že řada opatření bude mnohým proti srsti. Ale jsou potřeba," doplnil Peterka.

Vyšší daň z příjmů

Více navíc zaplatí na dani nově lidé, jejichž příjmy činí více než trojnásobek průměrné mzdy. Zvýšená 23% sazba by nově měla platit právě už od trojnásobku průměrné mzdy místo dosavadního čtyřnásobku.

V současné době tak odvádí zaměstnanec 23% daň z příjmů, které přesahují částku 161 300 korun. Do této sumy pak platí 15% daň. Nově bude tato částka zhruba ve výši 121 tisíc korun.

"Rozšiřuje se tím množina vysokopříjmových, kteří platí 23% sazby daně z příjmů. Jde o solidární krok, aby se i vysokopříjmoví zaměstnanci více podíleli na konsolidaci veřejných financí," vysvětlilo krok na webu ministerstvo financí.

Podle ekonoma Štěpána Křečka bude mít konsolidační balíček největší dopad na firmy. Podívejte se na rozhovor:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.