Oznámení meteorologů: El Niño je u konce. Opravdové peklo ale teprve přijde

Pro meteorologický jev El Niño jsou typické nadprůměrné teploty mořské hladiny. Ty se však už začaly ochlazovat, píše portál Reuters. "El Niño skončilo," oznámili v úterý australští meteorologové.

Podle odborníků by nyní až minimálně do července měla převládat neutrální fáze, kdy jsou teploty v oceánech průměrné. Chladnějšího počasí se však zatím příliš nedočkáme.

"El Niño bude stále pozvolna doznívat. Následující tři měsíce tak budou pořád teplotně nadprůměrné," sdělila meteoroložka Dagmar Honsová. Už dřív experti upozornili, že letošní léto může být nejteplejší za poslední desítky let.

[chooze:article;value:551086]

Dosud experti podle modelů očekávali, že El Niño vystřídá jeho chladnější protějšek La Niña. Podle amerických předpovědí panovala 60% šance, že nastoupí ve druhé polovině roku a tudíž pořádně ovlivní letošní zimu. Nyní však australští meteorologové upozornili, že není jisté, jestli se to skutečně stane, uvedl portál The Jakarta Post.

Typická jsou pro La Niñu zejména sucha na jihu USA a chladnější a vlhčí počasí na severozápadě Pacifiku. Tento jev obvykle způsobuje podprůměrné teploty povrchové mořské vody, které doprovází vysoký tlak vzduchu. Má také výrazný vliv na hurikánovou sezónu.

Úroda je letos kvůli teplému počasí napřed. Více se dozvíte v následující reportáži (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.