Ozonová vrstva se může obnovit během několika desetiletí, tvrdí zpráva OSN

Ozonová vrstva chrání naši planetu tím, že pohlcuje většinu škodlivého ultrafialového záření. Od konce 80. let 20. století však vědci bijí na poplach, neboť v tomto štítu objevili nad Antarktidou díru (oblast s oslabenou vrstvou ozonu), kterou způsobují především chlor-fluorované uhlovodíky, jejichž nejznámější podskupinou jsou freony. Ty se často vyskytují v chladničkách, aerosolech a rozpouštědlech.

Na základě poznatků o pozorování ozonové díry byl v roce 1987 podepsán Montrealský protokol, v němž se 196 zemí světa zavázalo k postupnému ukončení výroby a používání škodlivých chemikálií. Podle hodnocení skupiny odborníků zveřejněného v pondělí se používání freonů od roku 1989, kdy protokol vstoupil v platnost, snížilo o 99 %.

[chooze:article;value:304256]

Pokud budou zachovány globální politiky na poli odklonu od používání těchto nebezpečných látek, očekává se, že ozonová vrstva se do roku 2040 na většině území světa obnoví na úroveň z roku 1980, píše CNN s odkazem na hodnocení. V polárních oblastech, kde je poškození ozonového štítu největší, je časový rámec pro obnovu delší. V Arktidě by k tomu mělo dojít až kolem roku 2045 a v Antarktidě až v roce 2066.

https://twitter.com/CNN/status/1612521649340833818?cxt=HHwWtICz2bD56eAsAAAA

"Opatření v oblasti ozonu jsou precedentem pro opatření v oblasti klimatu. Náš úspěch při postupném odstraňování chemických látek, které poškozují ozónovou vrstvu, nám ukazuje, co lze a co je třeba s naléhavostí udělat pro přechod od fosilních paliv, snížení skleníkových plynů a tím i omezení globálního oteplování," řekl generální tajemník Světové meteorologické organizace Petteri Taalas.

V tomto hodnocení, které je zveřejňováno každé čtyři roky, se vědci poprvé zabývali také perspektivou solárního geoinženýrství. Vědci se snaží snížit globální oteplování pomocí rozprašování aerosolů do stratosféry, kde by odrážely sluneční světlo ze zemské atmosféry.

Poznatky naznačují, že rozprašování aerosolů ve stratosféře by sice mohlo pomoci snížit oteplování klimatu, ale zároveň by tato technologie také mohla ovlivnit teploty ve stratosféře, cirkulaci a míru produkce a rozkladu ozonu a jeho přenos.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.