Pacientce z jihu Čech odstranili 19kilový nádor. Myslela si, že má jen kýlu

[chooze:gallery;value:36011]

​Paní Marie (76) přišla do Nemocnice Jindřichův Hadec před Vánoci s tím, že má nejspíše kýlu. Už dříve si všimla, že se jí zvětšuje břicho, ale až vnoučata ji přiměla, aby šla k lékaři. Ti brzy zjistili, že pacientka má v břiše vzácný nádor, takzvaný liposarkom, který se rozrostl do obřích rozměrů.

"Myslela jsem si, že budu na Vánoce doma, ze třech dní se ale staly víc než tři měsíce a domů jsem se dostala až na Velikonoce," popsala svůj příběh Marie. Domů ji lékaři pustili na konci března.

"Někteří pacienti své problémy bagatelizují, i když podvědomě vědí, že se něco děje, ale nechtějí si to přiznat. To byl i případ paní Marie. Přijali jsme ji za minutu dvanáct. Potíže narůstaly každým dnem. Nádor utlačoval orgány dutiny břišní a hrudník. Pacientka nemohla koncem roku už prakticky ani sama dýchat," přiblížil primář chirurgického oddělení Lukáš Havlůj stav pacientky před operací.

[chooze:article;value:485994]

​Akutní a složitý zákrok trval čtyři hodiny. Lékaři při něm odstranili 19kilový nádor spolu s ledvinu, v jejímž tukovém pouzdře vznikl. "Došlo k mnoha závažným pooperačním okolnostem, se kterými jsme se na ARO museli potýkat. Naše pacientka strávila na ARO téměř tři měsíce a polovinu z toho byla v umělém spánku," popsal průběh zotavování primář ARO Vít Lorenc.

"Věděla jsem, že výsledek je nejistý a že se možná z nemocnice už nevrátím. Spoléhala jsem ale na lékaře a důvěřovala jim," řekla Marie. Její největší motivací byla vnoučata, o která se stará od smrti dcery před 13 lety, a pejsek Charlie. Podle primáře Havlůje je motivace a chuť žít polovina úspěchu.

"Obecně nádory mohou být ještě větší. Jsou popsány případy, kdy nádory vážily i přes 100 kg. Takto velký nádor tohoto typu odborná literatura ale nepopisuje, pravděpodobně tak jde v tomto směru o světový rekord," uvedl primář Havlůj.

IKEM představil novou technologii. Umělá inteligence zjednoduší odstraňování nádorů. Podívejte se na reportáž TV Nova z listopadu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.