Pacienti často v nemocnicích tápou, kde co najdou. Odborníci to chtějí změnit

K výzkumu posloužily speciální brýle, které zachycují místa, kam se pacient dívá při příchodu do nemocnice. Je patrné, že najít ten správný směr, kterým se má vydat, není jednoduché. Zná to snad každý. Chodby zdravotnických zařízení často připomínají spíš bludiště. A nemusí to být jen rozrušená žena těsně před porodem.

"Naším cílem je neustále zlepšovat naši péči a samozřejmě také služby, které poskytujeme našim maminkám, pacientům, ale také návštěvníkům, kteří do Podolí přijdou. A jedním z těch vylepšení je právě práce na novém navigačním a orientačním systému," říká mluvčí Ústavu pro péči o matku a dítě Gabriela Hošková.

[chooze:article;value:528950]

​Ústav z pražského Podolí si na pomoc přizval české designery. "V rámci výzkumu jsme se soustředili na to, abychom přinesli kvalitní orientační systém, hlavně funkční a udržitelný, a pomohli tak nejen ke zlepšení orientace pacientů a návštěvníků nemocnice, ale zejména také zaměstnancům porodnice," vysvětluje Aneta Macolová z CzechDesign.

Zdravotníkům by měl sofistikovanější navigační systém ulehčit práci. Denně totiž desítky minut vysvětlují návštěvníkům a pacientům, kde co najdou. Po dokončení instalace nového navigačního systému budou odborníci hodnotit, jak funguje. Z výsledků chtějí sestavit jakýsi manuál pro ministerstvo zdravotnictví, aby přispěli ke zlepšení orientace i v dalších zařízeních.

[chooze:article;value:541941]

​Podobná situace jako v Podolí je totiž i na mnoha dalších místech. Zdravotnická zařízení narostla, mnoho nových oddělení přibylo a najít to správné je pro řadu pacientů možná těžší než samotný zákrok. A nejde jen o moderní mnohapatrové budovy. Třeba v Liberci je v areálu 39 objektů.

A mluvčí Václav Řičář přiznává, že vyznat se tam může být problém. Situaci komplikuje také stavba pavilonu urgentní medicíny, která okupuje téměř polovinu areálu a velmi ztěžuje průchod mezi pavilonem D a zbytkem nemocnice. V Liberci už ale pracují na mobilní aplikaci, jejíž součástí bude mapa, která by měla pomoci se v nepřehledném labyrintu zorientovat.

Doslova labyrintem je pak Fakultní nemocnice v Motole, největší zdravotnické zařízení v Česku. Její areál se rozkládá na ploše jako deset Václavských náměstí. I navzdory existenci různých orientačních prvků někteří pacienti potvrdili, že se tam ztratili.  

To v Českých Budějovicích vsadili na barevnost a nápad se jim osvědčil. Každé oddělení tu má přiřazenou svou vlastní barvu, která je pak na částech fasády a okenicích budov.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.