Pacientů s chřipkou prudce přibývá. Ve zlínské nemocnici docházejí lůžka

Tisíce lidí po celé České republice právě teď trápí chřipka. Jednou z nich je i Kamila. "Začalo to jako obyčejné nachlazení, nějaké teploty, rýma, bolest v krku, kašel samozřejmě a tak dále," popsala průběh nemoci.

"Z hlediska nemocnosti v rámci České republiky se dá říci, že stojíme na prahu epidemie akutních respiračních infekcí," uvedla tisková mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová.

Aktuálně onemocnění chřipkou v ČR dosáhlo hodnoty 1 754 na 100 tisíc obyvatel. Ve srovnání s minulým týdnem je to nárůst o 20 %. "V posledním týdnu se ta návštěvnost u praktických lékařů výrazně zvýšila. Případů je třikrát, čtyřikrát víc. Většinou jsou to viry," vyjádřil se Lubomír Nečas, lékař a šéf zlínské pobočky Sdružení praktických lékařů.

[chooze:article;value:479175]

​"Za minulý týden jsme v Kraji Vysočina zaznamenali 1 970 případů na 100 tisíc obyvatel. Byl to nárůst oproti předchozímu týdnu o 300 případů," prozradila mluvčí krajské hygienické stanice Jana Böhmová. "Ve Středočeském kraji jsme zaznamenali nárůst o 306 připadů na 100 tisíc obyvatel," uvedla mluvčí středočeské hygienické stanice Dana Šalamunová.

Ve Zlíně mají dokonce problém s lůžky pro pacienty. "V úterý jsme zaznamenali takový ne úplně optimální rekord, kdy jsme přijali během 24 hodin 35 starších pacientů. Je to obrovský nápor na lůžkovou kapacitu," sdělil televizi Nova náměstek léčebné péče Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Jozef Macko.

Podle zástupce hlavní hygieničky Matyáš Fošum ale není důvod k panice, vyhlášení epidemie není na místě. "Nejedná se o žádne skokové nárůsty. Nejená se o nic nestandardního. Je to věc, která je přirozená. Všichni víme, že v tomhle období jsme nemocnější," okomentoval situaci.

Lékaři doporučují jako prevenci očkování proti chřipce, ale také pravidelný spánek, přísun vitamínů nebo otužování.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.