Pacientům s Alzheimerem svítá naděje. Testované léky dokážou nemoc zvrátit

Výrazný pokrok učinili výzkumníci věnující se léčení Alzheimerovy choroby. Zákeřnou nemoc napadající mozek totiž není možné zcela vyléčit. Nyní se však zdá, že pacientům s touto vážnou chorobou svítá naděje na lepší časy.

Tuto naději může přinést nový lék, který je zatím v testovací fázi. Biochemici z londýnské University College vyvinuli látku s kódovým označením BIIB080. Ta dokáže výrazně omezit produkci toxického proteinu tau spojeného s nevratným poškozením mozku, a to až o polovinu, píše portál Mirror.

V praxi to znamená, že pokud bude lék úspěšný, dokáže snížit úbytek mozkové hmoty, který nemoc způsobuje. Tím by lékaři mohli u svých pacientů zmírnit závažnější příznaky demence. "Tento typ léčby cílící na protein tau má potenciál zpomalit, nebo dokonce i zastavit rozvoj Alzheimerovy choroby," řekla Mirroru profesorka Tara Spires-Jonesová z univerzity v Edinburghu.

[chooze:article;value:485610]

Samotní výzkumníci jsou ale o něco opatrnější. "Bude potřeba dalšího výzkumu, abychom dokázali určit míru, do jaké dokáže tato látka zpomalit rozvoj příznaků nemoci. Musíme také zhodnotit, jaké bude mít účinky na různé skupiny lidí," uvedla neuroložka Catherine Mummeryová, která se na výzkumu léku podílela.

Vědci při testování BIIB080 po tři roky sledovali skupinu 46 pacientů v raném stadiu Alzheimerovy choroby. Z nich 34 dostávalo látku, zbytek placebo. Výsledky studie ukázaly na zřetelné snížení produkce proteinu tau a zároveň u pozorovaných pacientů nepřicházely žádné závažnější vedlejší příznaky.

BIIB080 ale není jediným lékem, který má potenciál zkrotit zákeřnou nemoc. Šanci na vyléčení Alzheimera poskytuje také nově testovaný lék s kódovým označením TB006. Lék má za sebou tři měsíce testů na lidských subjektech. A první výsledky jsou slibné.

[chooze:article;value:497688]

Společnost TrueBinding, která lék vyvíjí, sledovala skupinu pacientů, kteří trpí Alzheimerovou chorobou v různých stadiích, včetně těch pokročilých. Výrazná část z nich po třech měsících pozorovala ústup nemoci a zlepšení kognitivních schopností, což je něco, co až doposud nebylo možné.

I když tento lék neměl tak vysokou účinnost, stále jde o slibný výsledek testů. "Tříměsíční léčba stačila ke stabilizaci a zlepšení stavu u velké části účastníků s lehkými, středními i vážnými příznaky Alzheimerovy choroby, což přináší potřebnou naději pacientům s touto devastující nemocí," řekl portálu Alzheimer's News Today ředitel TrueBinding Dongxu Sun.

Alzheimerova nemoc se řadí k největším postrachům zejména u starších lidí. Nemoc napadá nervový systém a způsobuje kognitivní problémy, zapomínání nebo výrazné změny nálad. Je také příčinou ubývání mozkové hmoty, které tvoří hlavní překážku při snahách o léčbu. Zničenou mozkovou tkáň totiž lékaři v současnosti nedokážou obnovit a mohou tak nemoc pouze zpomalovat.

O zpomalení Alzheimerovy choroby se pokouší vědci z celého světa. S možným lékem přišel také tým amerických a japonských vědců (2022/11):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.