Pád lanovky v turecké Antalyi. Záchrana byla dramatická, jeden člověk zemřel

Jeden člověk zemřel a deset lidí včetně dvou dětí utrpělo v pátek zranění po nehodě lanovky v jihoturecké provincii Antalya. Jedna z kabin narazila do sloupu lanovky a s proraženou podlahou se zřítila na skálu, uvedl turecký web birgunPodle úřadů jsou oběť, jíž je 54letý muž, i ranění turecké národnosti.

Po havárii zůstalo ve 24 kabinkách uvězněných 171 lidí. Záchranáři a hasiči je po vyproštění a ošetření umístili dočasně v nedalekých kabinkách. Řada z nich ale musela přečkat noc ve vzduchu nad propastí. Záchranné složky na jejich záchraně pracovaly až do sobotního rána, kdy se jich podařilo vyprostit 128, upřesnil web Hürriyet.

[chooze:article;value:518773]

Na sociální síti X hejtmanství oznámilo, že zranění byli převezeni k ošetření do okolních nemocnic. Podle turecké služby pro zvládání katastrof a mimořádných událostí jsou zachránění cestující v pořádku a do sobotního večera by měla evakuace všech skončit.

Tamní ministerstvo vnitra na sociální síti informovalo, že do akce se zapojilo sedm vrtulníků a více než 500 záchranářů a také armáda z několika regionů. Pomáhá jim ještě 108 vozidel včetně nákladních aut s výškovými plošinami.

Lanovka má celkem 36 kabin s kapacitou po šesti osobách a výstup k zařízení Tünektepe s panoramatickým výhledem na město Antalya trvá v průměru devět minut.

Průlom ve vyšetřování pádu lanovky na Ještěd. Policie po dvou letech začala stíhání (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.