Pád z okna, otravy i záhadná úmrtí. Navalnyj je další oběť Putinova režimu

[chooze:gallery;value:34800]

Kritici Vladimira Putina v Rusku dlouhou nepřežijí. Navalnyj je další z opozičníků, kteří náhle zemřeli. Kreml vždy odmítá jakékoli zapojení do smrti, často jsou ale vrazi těsně spojení s ruským režimem.

Vražda Borise Němcova

Jedním z nejznámějších Putinových kritiků byl bývalý ruský vicepremiér Boris Němcov. Opoziční politik v roce 2015 pracoval na zprávě vyhodnocující ruskou roli na východě Ukrajiny. Tu ale už nedokončil.

Zastřelili jej na mostě přes řeku Moskvu jen pár metrů od Kremlu. Za organizaci atentátu v Moskvě odsoudili pět Čečenců. Němcova zavraždil Zaur Dadajev, který pracoval pro Putinova spojence a čečenského lídra Ramzana Kadyrova.

[chooze:article;value:542165]

Soud ale neřekl, kdo si smrt opozičníka objednal. Podle rodiny plán vznikl právě v okolí Kadyrova. 

Otrava Alexandra Litviněnka a Sergeje Skripala

Bývalý agent FSB, který zběhl do Velké Británie, kde získal i občanství, několikrát obvinil Putina z korupce. V listopadu roku 2006 zemřel poté, co se napil čaje, ve kterém bylo radioaktivní polonium.

Jed mu dali dva ruští agenti v Londýně. Vraždu měl nařídit sám Putin. 

O asi deset let později se v Salisbury pokusili dva ruští agenti novičokem zabít Sergeje Skripala. Ten také zběhl do Velké Británie. Putin poté několikrát dvojitého agenta označil za zrádce, připomněl deník The Guardian. Podle německých lékařů se v roce 2020 Rusové pokusili stejnou látkou otrávit i Navalného.

Zastřelení Anny Politkovské

Ruská novinářka se ve své práci zabývala korupcí a porušováním lidských práv v Čečensku. "Je nepřítel, měla by být zastřelena," prohlásil o ní Kadyrov.

K tomu nakonec došlo 7. října roku 2006, tedy v den Putinových narozenin. Ve výtahu jejího moskevského domu ji zastřelil policista Dmitrij Pavljučenkov. Toho poslal soud do vězení až šest let po vraždě. V roce 2023 se vrátil na svobodu.

[chooze:article;value:542147]

Putin o vraždě prohlásil, že byla nesmírně krutá. Tvrdil také, že Kremlu způsobila více problémů než práce novinářky.

Vražda Denise Voroněnkova

Člen komunistické frakce v ruském parlamentu Voroněnkov dlouhodobě Vladimira Putina kritizoval. V roce 2016 utekl na Ukrajinu, kde získal tamní občanství.

V březnu roku 2017 jej poté v Kyjevě zastřelili. Podle tehdejšího ukrajinského prezidenta Petra Porošenka šlo o ruský státní terorismus. Kreml opět jakékoli zapojení do vraždy popírá.

Pád z okna Ravila Maganova

Šéf ruského Lukoilu Ravil Maganov krátce po ruské invazi na Ukrajinu válku kritizoval. Volal po co nejrychlejším příměří a vyjednávání s Kyjevem.

[chooze:article;value:534556]

V záři roku 2022 zemřel. Vypadl z okna v šestém patře moskevské nemocnice. Podezřelá smrt tehdy vyvolala spekulace o možném Putinově zapojení.

Vražda Sergeje Jušenkova

Jednoho ze zakladatelů Liberálně-demokratické strany Ruska zastřelili na předměstí Moskvy. Kvůli jeho smrti v Rusku odsoudili čtyři lidi. Litviněnko tvrdil, že jej zabili, jelikož se nebál kritizovat FSB.

Nevysvětlená smrt Borise Berezovského

Jednoho z nejbohatších Rusů, který často Putina kritizoval, Borise Berezovského našli oběšeného v domě v britském městě Ascot. Příčina jeho smrti dodnes není objasněná. Jednou z variant je sebevražda, jeho rodina tuto možnost ale popírá. Odkazuje i na závěry německých expertů, podle kterých o sebevraždu nešlo.

[chooze:article;value:509919]

Smrt Sergeje Prigožina

Šéf wagnerovců Sergej Prigožin dlouhodobě Putinovi pomáhal v Africe i ve válce na Ukrajině. Postupně ale začal žoldnéř šéfovi Kremlu vyčítat situaci na frontě. V červnu vše vyvrcholilo vzpourou, při které žoldáci mířili na Moskvu. Nakonec do ní ale nedošli, zasáhnout měl běloruský lídr Alexandr Lukašenko, který sjednal podepsání dohody.

V srpnu Prigožin letěl do Petrohradu. Jeho letadlo se ale zřítilo asi 100 kilometrů od Moskvy. Okamžitě se objevily spekulace o možné pomstě za červnový puč. Stejně jako ostatní podezření je ale Kreml odmítá.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.