Padělaný lék na cukrovku je nebezpečný. Vraťte jej do lékárny, vyzývá ministerstvo

Léčivý přípravek Ozempic užívají dospělí k léčbě cukrovky 2. typu. Podává se nitrožilně pomocí injekčních per. Jediná legální cesta pro získání tohoto léku je skrze výdej v lékárně. Jedině tak si může pacient být jistý pravostí a správnou jakostí, upozorňuje ministerstvo zdravotnictví.

"Zajištěním léčiva jinak než prostřednictvím lékárníka se občan vystavuje zdravotním rizikům, která mohou být vzhledem k potenciálně odlišnému než originálnímu složení i velmi závažná a mohou vyžadovat okamžitou hospitalizaci pro ohrožení života," uvádí resort.

[chooze:article;value:526476]

Podle Státního úřadu pro kontrolu léčiv do Evropské unie nedávno pronikla falešná balení Ozempicu. Padělaná balení důležitého léčiva se do Evropy měla dostat z Brazílie, kde je odhalily tamní úřady. Riziková balení Ozempicu mají sílu 1,34 miligramu léčiva. Šarže padělků je LP6F832 a datum spotřeby je listopad 2025. Od originálu se liší také rozdílným injekčním perem.

Falzifikáty je možné rozlišit od originálu prostřednictvím rozdílů ve vzhledu pera:

Před přípravkem varovaly také ostatní evropské země. "Neexistují žádné důkazy o tom, že by byla pacientům vydána padělaná pera z legálních lékáren a neexistují žádné zprávy o poškození pacientů v souvislosti s padělaným lékem," informovala Evropská agentura pro léčiva (EMA).

Ministerstvo zdravotnictví apeluje na občany, aby padělek odnesli do lékárny, pokud jej doma mají. "Občanům za odevzdání padělku v lékárně nehrozí žádný trestněprávní ani jiný postih," informoval resort. Ministerstvo spolu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv nadále situaci monitoruje.

Svět zápasí s další epidemií. Tentokrát jde o cukrovku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.