Padl další rekord. Letošní červen byl celosvětově nejteplejší v historii

V Číně meteorologové naměřili 49 °C, v Pákistánu 49,5 °C a v Senegalu 48 °C. Z některých částí Sibiře hlásili i 40 °C. Planeta se nezadržitelně otepluje a má za sebou tři nejteplejší dny v historii. A další rekordy možná brzy přijdou.

"Co přesně se stane, to teprve uvidíme. Rozhodně nás čekají další velmi horká léta. Budeme svědky rozsáhlých lesních požárů a záplav. Čekají nás další vlny veder," popsal šéf evropské regionální pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Hans Henri P. Kluge.

[chooze:article;value:512045]

I v zemích, kde jsou na úmorná vedra zvyklí, letos padaly rekordy. Ve Španělsku bylo nezvykle horké už jaro a v minulých dnech například Sevilla na jihu země hlásila i 48 °C. Teploty se tam navíc těsně pod 40 drží i v noci.

"Je to síla. Celý den chodím s deštníkem a v našem apartmánu máme bazén. Tak snad se trochu zchladíme," uvedl německý turista Joaquin Buman. "Je opravdu strašné vedro. Snažíme se hodně pít, nosit prodyšné oblečení. Ale je to strašné," přidal se italský turista Andrea Cosimo.

Extrémní vlnu veder zažívá například i Mexiko. Tam na důsledky přehřátí zemřelo v minulých dnech na 100 lidí. Na historických maximech se pohybují americká města napříč Spojenými státy americkými.

Rekordní průměrné teploty jsou dalším jasným důkazem o rychlosti, kterou se naše planeta otepluje. Kromě globálního oteplování, které způsobuje hlavně lidstvo spalováním fosilních paliv, má na svědomí zvyšující se teploty i přírodní klimatický jev El Niño, který se vyznačuje oteplováním oceánů. Ten bude podle vědců navíc dál sílit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.