Padl lednový teplotní rekord! Teploměry naměřily skoro 20 °C

Novoroční neděle byla ve znamení teplotních rekordů. Rekord pro 1. leden padl už dopoledne. "Už v 11 hodin bylo v Českých Budějovicích 17 °C, v Praze-Libuši 16,3 °C. Už jsme překonali rekord z loňského 1. ledna, kdy v Kopistech naměřili 15,7 °C," řekla pro TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Nakonec padl nejen rekord pro 1. leden, ale meteorologové naměřili vůbec nejvyšší lednovou teplotu. "Doposud nejvyšší lednová teplota byla naměřena 29. ledna 2002 v Ústí nad Labem – 18,8 °C," doplnila Honsová.

V Javorníku ale v neděli ráno naměřili 19,6 °C, o dvě desetiny méně pak ukázaly teploměry na stanici v Českých Budějovicích.

[chooze:article;value:481888]

​Podle Honsové za to může extrémně teplý vzduch, který do Česka proudil od jihozápadu. "Teploty jsou mimořádně nadprůměrné, o 10 až 15 °C než je dlouhodobý normál," dodala.

Rekordní byl už silvestr. To bylo nejtepleji v Praze a ve Středočeském kraji. Někde rekord naměřená teplota překonala o celé čtyři stupně Celsia. V Dobřichovicích a na stanici Praha-Komořany bylo 18,2 °C.

Pozvolné ochlazení

Hezké počasí si užijeme ještě v pondělí, kdy by teploměry měly naměřit 15 °C. Zesilovat ale bude vítr, což bude snižovat pocitovou teplotu. V úterý už bude jen 9 °C, a v noci na středu už teploty klesnou pod bod mrazu. I po zbytek pracovního týdne se stále odpoledne dočkáme teplot blížících se 10 °C. O víkendu pak ale naměříme už jen 2 až 6 °C.

Skiareály bojují s oblevou. Podívejte se, jak to na horách vypadalo ve čtvrtek:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.