Padla slovenská vláda. Matovič vytrhl demisi kancléři z ruky

Ani nabídka šéfa strany OĽaNO, expremiéra a ministra financí Igora Matoviče, že složí ministerskou funkci a odejde z vlády, už nedokázala bývalou vládní stranu SaS přesvědčit, aby i nadále podporovala slovenskou menšinovou vládu v čele s Eduardem Hegerem. Ve čtvrtek jí SaS spolu s opozičními stranami vyslovila nedůvěru.

Matovič do prezidentského paláce podle prezidentky Zuzany Čaputové dokonce s demisí dorazil. Funkci ale nakonec nesložil.

[chooze:article;value:478864]

"Před zaměstnanci kanceláře svoji demisi podepsal, následně si však podání demise v poslední chvíli rozmyslel a podepsaný dokument vytrhl vedoucímu kanceláře z rukou. Demise tak nebyla doručena do kanceláře prezidentky," tvrdí Čaputová.

"Tato vláda si nezaslouží naši podporu," prohlásil šéf SaS Richard Sulík v reakci na Matovičovu nabídku. Právě kvůli němu v září vládu jeho strana opustila. Už tehdy setrvání v kabinetu podmiňovali jeho odchodem. Teď už jim ale Matovičova demise nestačila.

[chooze:article;value:478695]

"Dost bylo chaosu. Odmítáme se na tom podílet. Slovensko potřebuje klid," zdůvodňoval Sulík svoje rozhodnutí vládu nepodpořit a postavit se při hlasování o důvěře na stranu opozice.

Další hřebíček do rakve vlády pak přišel těsně před hlasováním o důvěře. Národní rada neschválila možnost hlasovat o zkrácení volebního období, které představovalo teoretickou možnost, jak se vyslovení nedůvěry vyhnout a zachovat si současné pravomoci.

Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 78 ze 102 přítomných poslanců. Jen 20 poslanců bylo proti. Potřeba bylo 76 hlasů.

Ministr financí Matovič nabídl svou demisi:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.