Padlo zásadní rozhodnutí. Do Polska zamíří němečtí a francouzští vojáci

Němečtí a francouzští vojáci budou opakovaně cvičit se svými kolegy v Polsku. Po pondělním setkání se svými protějšky z Francie a Německa v Paříži to oznámil polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Cvičení se podle webu Polsat News mají konat každý rok a první by mělo proběhnout už v příštím roce.

Německý ministr Boris Pistorius se sice nechal slyšet, že půjde o cvičení "velmi malá", podle jeho polského kolegy to ale bude jinak. Zdůraznil totiž, že "pokud se cvičení účastní tři významné země, nemůže být malé".

Na setkání, které probíhalo v rámci formátu takzvaného Výmarského trojúhelníku, se ministři podle TVN24 domluvili také na rozšíření takzvané iniciativy mobility sil spuštěné Polskem, Nizozemskem a Německem také o Francii a na další podpoře Ukrajiny.

[chooze:article;value:561777]

Dohody přicházejí krátce poté, co v Polsku a dalších zemích u Baltského moře proběhlo rozsáhlé vojenské cvičení, kterého se podle televize ABC účastnilo asi 9 000 vojáků z dvacítky zemí NATO.

Polsko se i kvůli válce na sousední Ukrajině nachází v obtížné bezpečnostní situaci. V posledních týdnech například polskou protivzdušnou obranu opakovaně aktivovaly ruské rakety a drony mířící na cíle v blízkosti polských hranic. V zemi i proto už od roku 2017 působí také mnohonárodnostní vojenská jednotka pod vedením USA. Podobné jednotky jsou též na Slovensku, v Maďarsku, v Pobaltí, Rumunsku či Bulharsku.

Následky ruské agrese: Poměr ztrát vojenské techniky bývá 5:1 ve prospěch Ukrajiny, říká odborník:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.