Palác odhalil detaily korunovace. Krále Karla III. pomažou zázračným olejem

Speciálnímu oleji na korunovaci se přezdívá také vánoční olej. Je z oliv sklizených ze dvou hájů na Olivové hoře tyčící se nad Jeruzalémem, který má pro křesťany zásadní význam. Olivy z kláštera Máří Magdalény a kláštera Nanebevzetí následně slisovali nedaleko Betléma, kde se měl před dvěma tisíci lety narodit Ježíš Kristus. Nedaleko tohoto místa navíc odpočívá králova babička Alice Řecká.

Podle CNN byl olej posvěcený při ceremonii v chrámu Božího hrobu v Jeruzalémě. Posvátný obřad vedl patriarcha jeruzalémské pravoslavné církve Theofilos III. a anglikánský arcibiskup působící v Jeruzalémě Hosam Naoum. Křesťané věří, že na stejném místě, kde se uskutečnil tento rituál, Ježíše kdysi ukřižovali.

[chooze:article;value:494040]

"Dokazuje to hluboké historické spojení mezi korunovací, Biblí a Svatou zemí. Od dávných časů až po současnost byli britští králové pomazáváni olejem z tohoto svatého místa. Ve chvíli, kdy se připravujeme na korunovaci krále a královny manželky, modlím se, aby byli vedeni a posilováni Duchem svatým," uvedl podle webu Showbuzz arcibiskup z Canterbury Justin Welby. 

Korunovační olej vyrobili podle prastaré receptury, která se používá při korunovacích již staletí. Dodržením této tradice při slavnostním pomazání tak Karel III. následuje královnu Alžbětu II. Přesto se bude olej pro něj maličko lišit, pro každého panovníka totiž vždy vyberou několik zvláštních ingrediencí. 

[chooze:article;value:493794]

Na korunovaci královny Alžběty byla do směsi přimíchána trocha pomerančového, růžového, skořicového, pižmového a ambrového oleje, který se získává z vorvaně. To olej pro Karla III. obsahuje příměsi ze sezamu, růže, jasmínu, skořice, benzoinu a pomerančového květu. Stejným olejem arcibiskup pomaže i panovníkovu choť Camillu.

Karel III. chce britskou monarchii modernizovat. Podívejte se na video (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.