Palác odtajnil podrobnosti o korunovaci Karla III. Slavit se bude tři dny

Korunovace a její oslavy začnou v sobotu 6. května a potrvají do pondělí 8., na které v Británii připadá státní svátek spojený s dnem volna.

Vše odstartuje "královský průvod", kdy se král Karel III. s královnou chotí Camillou odeberou z Buckinghamského paláce do sedm kilometrů vzdáleného Westminsterského opatství. Zde proběhne korunovační bohoslužba, kterou bude dle tradice sloužit arcibiskup z Canterbury.

Očekává se, že obřad bude kratší, menší a rozmanitější než korunovace Karlovy matky královny Alžběty II. v roce 1953. Ta trvala tři hodiny a byla poprvé živě vysílána televizí, informovala BBC.

[chooze:article;value:484707]

​Poté se král s královnou chotí odeberou zpět do paláce v průvodu, který se nazývá "korunovační". Ten je větší a slavnostnější a za účasti královské rodiny i hostů. Také tento průvod má být skromnější. Za Alžběty se do něj zapojilo 16 tisíc lidí a projití průvodu od čela po konec trvalo 45 minut. I hostů má být méně, BBC odhaduje jejich počet podle kapacity opatství na 2 200, na korunovaci před 70 lety jich bylo přítomno 8 tisíc.

Na závěr dne se královská rodina ukáže lidu na balkoně Buckinghamského paláce. Palác zatím neupřesnil, kteří členové rodiny se v průvodu a na balkoně objeví, upozornila CNN v souvislosti s vyřazením prince Andrewa z veřejného života kvůli jeho sexuálním skandálům. A se zveřejněním kontroverzní knihy prince Harryho, která brojí proti královské rodině. Princ Harry by podle BBC nepotvrdil svou účast v případě, že by byl pozván.

[chooze:article;value:484368]

​Neděle pak má být ve znamení pouličního "velkého korunovačního oběda", kdy po celé zemi zasednou Britové ke společným velkým stolům. Na zahradě hradu Windsor se pak uskuteční koncert, na kterém mají podle paláce vystoupit "největší světové hvězdy". Doprovodí je "korunovační pěvecký sbor" složený kvůli "inkluzi a prolínání starobylého s moderním" z amatérských pěvců z řad charitativních organizací, imigrantů, LGBTQI+ komunity či neslyšících.

​Pro panovníka, který miluje Shakespeara, budou připravena mluvená vystoupení hvězd divadelního a filmového plátna. Akci bude provázet světelná show, která bude probíhat i na mnoha známých místech po celé zemi. Koncert bude živě vysílat BBC. Jména účinkujících hodlá palác zveřejnit později.

[chooze:article;value:484731]

​Třetí a poslední den je vyhrazen akci Velká pomoc, která má podpořit zapojení lidu do tamní dobrovolnické činnosti.

Podle BBC se objevily náznaky, že oblečení účastníků korunovace bude pravděpodobně modernější. Celkové náklady pak mají být nižší, než tomu bylo roku 1953, kdy činily v přepočtu na dnešní ceny 18,8 milionu liber (přes půl miliardy korun).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.