Pálení čarodějnic se blíží. Velký přehled akcí po celém Česku

Tradiční pálení čarodějnic se blíží a podle meteorologů by lidovou zábavu nemělo pokazit ani počasí. Podle předpovědi budou teploty v neděli 30. dubna přes den šplhat až k 18 °C. Přeháňky se objeví pouze ojediněle.

Lidé tak v poklidu mohou vyrazit někam na výlet, opékat vuřty na zahradě nebo navštívit některou z akcí, kterých se po Česku plánují desítky.

Níže jsme vybrali ty nejzajímavější události. Další tipy naleznete například na portálu kudyznudy.cz.

Praha

Pražané budou mít na výběr v neděli hned z několika akcí. Bohatý program pro celou rodinu tradičně připravují například Žluté lázně v Podolí, kde nebude kromě opékání špekáčků chybět soutěž o nejlepší kostýmy, tvořivé dílničky, malování na obličej, cirkusové workshopy nebo hudební vystoupení. Pro děti navíc bude připravena speciální čarodějnická bojovka, za kterou mohou získat dárky.

Na Ladronce se bude konat tradiční festival, podle pořadatelů největší čarodějnický rej ve střední Evropě. Diskotéku, kouzelnickou show i různé čarodějnické soutěže si pak užijí děti i rodiče v areálu Vltavanů plném lan a tobogánů. V Beachklubu Ládví se tradičně bude konat "plážové" pálení čarodějnic.

Čarodějnice plné zpěvu, her, zábavy a tance proběhnou také na Šeberáku. Na výběr jídel a nápojů z celého světa, vyrábění masek, jízdu na historickém kolotoči či ohnivou show se zase mohou těšit lidé, kteří zavítají na smíchovskou náplavku. Spoustu zábavy si můžete užít také na Karlínském náměstí nebo na hostivařské pláži.

[chooze:article;value:501778]

Středočeský kraj

Na opravdovou čarodějnickou knihu, vyprávění o bylinkách, vyrábění amuletů a březových košťat láká skanzen-muzeum lidových staveb v Kouřimi. Návštěvníci se dozví, jak vznikly filipojakubské tradice, a proč naši předkové svět magie nebrali na lehkou váhu. Klasického pálení čarodějnic s velkou vatrou, opékáním vuřtů a s doprovodem kapely Ikaros se zase dočkají lidé v hornickém skanzenu Mayrau na Kladensku.

Zoopark Zelčín kromě nabídne mimo jiné komentovaná krmení zvířat, jízdy na koních a při vhodném počasí také skákání na některé z 11 vzduchových trampolín. Soutěže a hry pro malé i velké, nebo ukázky horkovzdušných balonů si zase mohou užít lidé na poli vedle Lidlu na okraji Dobříše. V Mladé Boleslavi plánují čarodějnický pohádkový les.

Jihočeský kraj

České tradice si vyzkouší návštěvníci v Království času Protivín. Budou se zdobit věnce, stavět májka nebo vyrábět čarodějnice. Chybět nebude opékání vuřtů a dospělí se mohou těšit na točené pivo. Konat se bude i slet čarodějnic na volyňském koupališti zakončený ohňostrojem.

Plzeňský kraj

Velký čarodějnický sraz se bude poslední dubnový den konat na statku Lüftnerka, který leží na skále v Zoologické a botanické zahradě Plzeň. Součástí akce bude strašidelná pohádková stezka, volba nejpovedenějších čarodějnic a čarodějů i opékání vuřtů. Návštěvníci v čarodějnickém kostýmu mají odpoledne vstup do zahrady zdarma. Na čarodějnický rej se zájemci mohou vydat i do Kozolup, Nepomuku nebo Zbirohu. Stopovačka se strašidelnými úkoly čeká děti na čarodějné stezce v Plzni-Černici.

[chooze:article;value:437069]

Karlovarský kraj

Čarodějnice shoří na Sokolském vrchu. Tradiční akci s lampionovým průvodem a hudebním doprovodem nabídne také lesopark Bohemia v Sokolově. Na slet čarodějnic ze všech světových stran se připravují také u hotelu Krakonoš v Mariánských Lázních.

Ústecký kraj

Desatero čarodějnických řemesel si mohou vyzkoušet návštěvníci v Jižních zahradách děčínského zámku. Na děti čeká spousta úkolů, které prověří jejich znalosti a dovednosti. Chybět nebudou odměny, prodej regionálních produktů nebo opékání vlastních vuřtů. Kostýmované prohlídky s "pravou čarodějnicí" nabízí také o víkendu zámek v Benešově nad Ploučnicí. Čarodějnická cesta plná soutěží pro děti a jejich doprovod pak čeká zájemce o pálení čarodějnic v Dubí. Při zapalování hranice bude hrát i živá hudba.

Liberecký kraj

Ve Frýdlantu se můžete v neděli odpoledne těšit na čarodějnický průvod s lampiony do autokempu pod zámkem. Chybět nebude ani vyhlášení nejlepšího kostýmu, soutěže, jízda na koních nebo skákací hrad. Posedět u piva, vína, limonády a vuřtů ale můžete například i u vatry v Podlevíně. Na zapalování lampionů i hranice pak láká rodinné centrum Maják v Tanvaldě. Chybět nebude ohňostroj, občerstvení ani hudba.

Královéhradecký kraj

Den plný zábavy si můžete užít také při pálení čarodějnic na Dolcích v Trutnově. K dispozici budou dílničky a chybět nebude ani soutěž o nejlepší čarodějnici. Lekce létání na koštěti dostanete na zámku Staré Hrady. Ochutnat při této příležitosti můžete i lektvary a čekají vás i různá překvapení.

Ve sportovně-rekreačním areálu Biřička se zase koná dětský den se sletem čarodějnic s řadou hudebních i divadelních vystoupení. Připravena bude také řada her a aktivit jako například tradiční orientační let na koštěti, koloběžková dráha, opičí dráha, malování na obličej, výroba čarodějnických hůlek i květinových věnečků. Získané čarodějnické peníze bude možné utratit v čarodějnickém vetešnictví.

[chooze:article;value:501473]

Pardubický kraj

Ve Žďárci u Seče v neděli proběhne oblíbené pálení čarodějnic s řadou soutěží i her. Okolo 20. hodiny se pak pod dohledem hasičů zapálí vatra. Dětské odpoledne se soutěžemi pořádá také DDM Choceň. Ostrov již tradičně navštíví rej čarodějnic, kde si budete moci opéct i vuřty.

Pokud si chcete užít nějakou nedělní akci bez upalování, vyrazte na (Ne)pálení čarodějnic do Přelouče. V podvečer za doprovodu dechovky a lampionů projde městem průvod, chybět nebude ale ani rej čarodějnic, ukázka historického šermu nebo další hudební vystoupení.

Vysočina

Oheň ano, pálení čarodějnic ne. Strašidelný zámek Draxmoor v Dolní Rožínce láká raději na opékání vuřtů i marshmalounové špízy, klasické prohlídky s 3D kinem nebo tvořivé dílny. Pokud ale přijdete v čarodějnickém kostýmu, dostanete slevu na vstupné. Tradiční program pro děti včetně zapálení ohně a hudební zábavy nabídne Lipnice nad Sázavou.

Jihomoravský kraj

Plnění čarodějných úkolů, zábavnou show se soutěžemi nebo hudební vystoupení nabídnou v neděli Bučovice. Různé hry, střelba z luku a ze vzduchovky, malování na obličej, soutěž o nejlepší čarodějnický kostým, možnost zdolat překážkovou dráhu Spartans Vyškov. Na to vše a mnohem více se mohou těšit zase účastníci pálení čarodějnic na hřišti poblíž rybníka Kačenec. A program je připravený i pro návštěvníky zámku v Moravském Krumlově.

[chooze:article;value:461004]

Olomoucký kraj

Na koncerty, atrakce pro malé i velké, stánky s občerstvením, rej masek, vatru s upálením čarodějnice, opékání vuřtů a další doprovodný program pro celou rodinu se mohou 30. dubna těšit účastníci tradiční akce Radia Haná a agentury Forsberg v areálu olomoucké Korunní pevnůstky. Speciální tematické prohlídky a čarodějnické dílny nabídne dětem hrad Bouzov.

Moravskoslezský kraj

Pálení čarodějnic, farmářské trhy, zábavné hry, čarodějný fotokoutek, stavění Májky i živá kapela. Na to vše se mohou těšit v neděli návštěvníci v Hlučíně. Slavnostního zahájení nové sezóny, dobového průvodu, setkání čarodějnic za doprovodu šermířských soubojů a soutěžních disciplín se zase dočkají lidé na hradu Hukvaldy. Akce ale proběhne už v sobotu!

Zlínský kraj

Čarodějnice se v neděli začnou slétat do Vizovic. Po společném focení se vydají od Domu kultury k fotbalovému hřišti. Pro děti je připravený program plný zábavy, tanec, hudba a těšit se můžete i na různá vystoupení. Na slet malých čarodějnic a stavění májky se můžete těšit v Kunovicích.

Podívejte se na reportáž o pálení čarodějnic z minulého roku (4/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.