Palestinci se chtějí sjednotit. Hamás a Fatah v Číně podepsaly dohodu o vládě

K větší jednotě by měly směřovat palestinské politické frakce poté, co v Číně jejich zástupci podepsali novou dohodu. Informovalo o tom čínské státní médium CCTV. Dohoda je výsledkem třídenního jednání 14 palestinských frakcí včetně Hamásu a Fatáhu.

"Bylo dosaženo dohody o vládě po válce v Gaze a o vytvoření prozatímní vlády národního usmíření," uvedl čínský ministr zahraničí Wang I. "Zásadním závěrem je, že OOP (Organizace pro osvobození Palestiny) je jediným legitimním zástupcem všeho palestinského lidu," dodal.

[chooze:article;value:554688]

Z vyjádření zatím nebylo jasné, jakou roli bude hrát Hamás, který není součástí OOP, ani jaký bude bezprostřední dopad případné dohody, píše CNN. Hamás i Fatah se shodly, že chtějí obnovit hranice Palestiny z roku 1967, uvedl web ABC News.

Současné dohodě už v minulosti předcházely podobné snahy. Doposud ale nebyly úspěšné a troskotaly na neshodách mezi frakcemi a rozdílných názorech na uznání Izraele.

[chooze:article;value:561660]

Fatáh dominuje Palestinské národní správě, která částečně kontroluje Západní břeh Jordánu. Do roku 2007 spravovala i Pásmo Gazy, o kontrolu ale přišla po volbách v roce 2006, ve kterých zvítězil Hamás.

Uzavřená dohoda by měla zajistit fungování Palestiny po ukončení bojů v Pásmu Gazy. Ty trvají od loňského října, kdy teroristé Hamásu zaútočili na Izrael, zabili přes 1 100 lidí a 250 dalších zajali. Od té doby mělo zemřít okolo 39 000 Palestinců a konflikt způsobil rozsáhlou humanitární krizi.

Izraelci v červenci zaútočili na šéfa Hamásu. Palestinci hlásili 71 mrtvých civilistů (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.