Moderní bydlení

Palírny na Moravě jedou naplno. V Čechách však skoro není z čeho pálit

Lidé na Zlínsku jsou většinou z letošní úrody nadšení. Obzvláště švestkového kvasu vozí do pálenic kvanta. V pálenici ve Hvozdné nemají o zákazníky nouzi. Nejbližší termín, kdy můžete s kvasem přijet, je druhá půlka prosince. "My máme práce dost. Některé zákazníky musíme odmítat, protože to místo tady opravdu není," poznamenal Vlastimil Mikulčík z Pálenice Hvozdná.

Nápor lidí, kteří chtějí proměnit ovoce v tekutinu, potvrzují taky v pálenici v Březnici na Zlínsku. I tam ale museli od loňska zdražit, a to kvůli spotřební dani na alkohol která se zvýšila o 10 %. "305 korun za litr absolutního alkoholu. Je v tom spotřební daň, energie a lidská práce taky není zadarmo," vypočítal Josef Vycudilík z Pěstitelské pálenice Březnice.

[chooze:article;value:569979]

​"Letošní úrodu ovoce významně ovlivnily jarní mrazy z konce dubna, které zastihly převážně celé území Čech, kde se dá říct, že bylo zničeno až 90 % úrody," připomněl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Škody, byť ne tak fatální, pozorují sadaři a páleničáři i na Olomoucku. "Budeme mít 40 % oproti normálu z posledních tří let," počítá vedoucí závodu Sady Vilémov Jaroslav Mačkal. V následujících dvou letech navíc spotřební daň na alkohol dál poroste.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.