Pálíte rádi vonné svíčky? Můžete si zadělat na velké potíže, varuje chemička

Vonné svíčky bychom jistě našli v nejedné domácnosti. Lidé si jimi často snaží navodit v zimě příjemnou atmosféru, a své obydlí navíc provonět. Australská chemička Svetlana Stevanovicová však před nimi varuje, píše portál New York Post.

Lidé by měli být tedy s jejich častým používáním opatrní. "Svíčky jsou spjaty s emisemi těkavých organických sloučenin a také malými částicemi, které zůstávají ve vzduchu. Uvolňuje je proces hoření a jdou přímo do našich plic," upozornila Stevanovicová.

[chooze:article;value:523315]

Nejčastěji se podle portálu Fox News uvolňuje do vzduchu například benzen nebo toluen. V kombinaci se syntetickými vůněmi pak mohou tyto emise způsobit lidem řadu respiračních potíží, vést k bolesti hlavy nebo alergiím. "Venku fouká vítr. Ale uvnitř je objem vzduchu malý a tolik se nemění. V podstatě do něj vypouštíme nové a znečišťující látky," doplnila Stevanovicová.

Je důležité se zaměřit i na to, co si domů kupujeme. "Zatímco sója a včelí vosk jsou považovány za bezpečnější než produkty obsahující parafíny, označení výrobku jako 'organický' nebo 'přírodní' nezaručuje jeho bezpečnost," nastínila Stevanovicová.

[chooze:poll;value:a2c6345223e311ecbea9e7575e5c7d4fd15bab2c;layout:tn_nova]

Nebezpečné mohou být navíc i saze. "Když svíčky nejsou správně páleny, produkují saze. Malé černé částice se mohou usazovat na površích a zůstávat ve vzduchu. Navíc mohou obsahovat škodlivé karcinogeny a zhoršovat tak kvalitní ovzduší, a to zejména v prostorách se špatnou ventilací nebo odvětráváním," uzavřeli odborníci.

Topili si v bytě svíčkami a grilem, šest lidí skončilo v nemocnici (10/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.