Pálivé chipsy z Česka mají ohrožovat zdraví. Dvě země už zakazují prodej

Bitvu o zákaz pálivého chipsu Hot Chip Challenge, který má svůj původ v Česku, v Itálii rozpoutala tamní spotřebitelská unie. Případem se teď začal zabývat italský antimonopolní úřad, informovala v sobotu tamní tisková agentura ANSA.

Jako problém unie vnímá to, že extrémně pálivý chips je prezentovaný jako výzva (v samotném názvu je challenge, což je anglické označení výzvy, pozn. red.), což podněcuje hlavně mladé lidi k tomu, aby tuto laskominu kupovali a zkoušeli ji. 

"Antimonopolní úřad plně uznal naše argumenty. Je to důležitá bitva, kterou vedeme kvůli tomu, že se chipsy volně prodávají, a to i teenagerům," říká prezident spotřebitelské unie Massimiliano Dona. Právě výzvu využívanou při marketingu vnímá jako problém.

[chooze:article;value:522358]

​Při propagaci produktu jsou potenciální zákazníci konfrontováni, jak dlouho dokážou při jezení chipsu vydržet bez pití. Nebezpečnost podle unie firma využívá ke zvýšení atraktivity pamlsku a chce přimět zákazníky, aby nerespektovali běžná pravidla ostražitosti. To unie považuje za nekalou obchodní praktiku, proto se obrátila na antimonopolní úřad. 

Navrhuje zároveň dočasný zákaz prodeje v Itálii. Řízení se bude týkat společnosti Dave's, která v Itálii chips distribuuje. Jeho výrobcem je firma Hot-Chip, která má sídlo v Česku. Itálie by přitom nebyla první zemí, která na potenciální nebezpečí zareagovala. První byla Francie, kde na jaře hypermarket, který tento chips prodával, oznámil stažení produktu z jeho regálů. 

Žádné porušení zákonů, tvrdí firma

Deník Le Parisien, který o tom tehdy informoval, jako důvod uvedl šířící se výzvu mezi teenagery na sociálních sítích, zejména na TikToku. "Uvědomili jsme si, že tento chips je předmětem her na sociálních sítích. Mladí lidé se dostávají do stavů, které popisují jako nebezpečné. Nebyli jsme si vědomi účinků, které by tento chips mohl mít," uvedl hypermarket. 

[chooze:article;value:526335]

​Hot-Chip krátce na to zveřejnila na facebooku příspěvek, ve kterém uvedla, že se skutečně jedná o nejpálivější chips na světě a lidé by k němu měli přistupovat s opatrností a respektem. Přiloženým obrázkem si firma trochu rýpla do Francouzů. "Příliš ostrý na to, aby se dal zvládnout," stojí na něm s dovětkem: 'Francouzská edice'. 

Firma se ale tehdy také vyjádřila seriózně, že splnila všechny zákonné podmínky. "Jako potravinářská firma jsme samozřejmě byli několikrát kontrolováni Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí i ministerstvem zemědělství, které prokázalo, že naše produkty splňují všechny povinnosti potravinářské firmy," uvedla s tím, že francouzský obchod produkt nestáhl kvůli porušení legislativy, ale kvůli rozhodnutí svého vedení. 

V Itálii by ale o zákazu prodeje mohl rozhodnout přímo státní úřad. 

Letos v říjnu byl hostem Snídaně mistr světa v pojídání chilli papriček. Svůj talent předvedl i před kamerami (6/10/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.