Památník v Letech se otevřel veřejnosti. Projekt ocenilo několik evropských zemí

V Letech na Písecku v neděli uctili památku 327 lidí, kteří v době druhé světové války zemřeli v bývalém táboře, kde nyní vyrostl a pro veřejnost se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů. Ještě před pár lety tam přitom stál vepřín.

"Satisfakce je velká. Památník už měl stát dávno. Ne po 27 letech. Já jsem tady měl matku, měl jsem tady sestru, která tady umřela," říká Jan Růžička, bratr Čeňka Růžičky, velkého zastánce projektu památníku.

[chooze:article;value:539917]

​Projekt měl být původně rozdělen na několik etap. Nakonec se vše podařilo dokončit hned v té první. "Poděkování zaslouží osobnosti, které stály na začátku myšlenky vybudovat památník obětí Romů a Sintů. A mezi takové lidi patří ti, co mezi námi již nejsou," vysvětluje předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Řeč je především o zmíněném Čeňku Růžičkovi, který aktivně za výstavbu památníku bojoval. Otevření už se ale nedožil. V jeho práci teď pokračuje jeho neteř. "Památník sice stojí ale ta obecná společnost je stále protiromsky naladěná," domnívá se Jana Kokytová, neteř Čeňka Růžičky.

Aktivity Česka a otevření památníku v Letech ocenili zástupci hned několika evropských států. "Byla přijata definice anticikanismu. Myslím, že Česko je sedmá země, která to udělala společně se Spojeným královstvím," říká britský velvyslanec Matthew Field.

[chooze:article;value:500296]

Vnitřní expozice budou moci lidé navštívit vždy od čtvrtka do neděle. Venkovní část památníku bude přístupná bez omezení. "Návštěvníci mohou vlastně projít celý areál a na té cestě mají audio-video zastavení. Mají zde torza bývalé haly vepřína a mají zde kruhový chodník, který obkružuje areál původního bývalého koncentračního tábora," říká Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury.

Zástupci Muzea romské kultury mají v plánu v Letech pořádat také přednášky pro školy. Od listopadu do března – mimo hlavní sezonu – bude vnitřní expozice uzavřena.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.