Moderní bydlení

Pan Bláha si koupil pobyt v Chorvatsku. Podvodníci mu podstrčili neexistující byt

Po dlouhé cestě na vysněnou a dlouho očekávanou dovolenou přišel místo zaslouženého odpočinku pořádný šok. Ubytování, do kterého se pan Bláha chystal i s rodinou, na místě neexistovalo. "Přijeli jsme na tu adresu a apartmán neexistoval. Volal jsem majiteli, telefon zvonil, nikdo nezvedal. V autě jsem měl těhotnou manželku a tříletého syna," popisoval situaci pan Bláha.

Ve svízelné situaci se tak pan Bláha rozhodl kontaktovat Booking.com s žádostí o pomoc. Reakce ho ale příliš nepotěšila. "Napsali mi, že to prověří s majitelem a do pěti dnů se mi ozvou. Ozvali se mi za tři dny, jak jsem byl spokojený s pobytem. Tak jsem napsal, že pobyt neproběhl, protože neexistuje. Pak mi napsali, že se to těžko řeší, protože už je po pobytu," zlobil se Bláha.

Pan Bláha měl štěstí, že měl na pozdější termín zarezervované ještě další ubytování o kousek dál, kde ho i s rodinou obratem ubytovali, nocovat na ulici v Chorvatsku tak naštěstí rodina nemusela.

[chooze:article;value:564988]

​Kde se tedy stala chyba? Při nákupu ubytování si pan Bláha kontroloval recenze, které byly v té době v pořádku, ale když se na ně podíval znovu, nevěřil vlastním očím. "Zjistil jsem, že od dubna podle recenzí ubytování neexistuje a Booking na to nijak nereagoval," pronesl Bláha.

Platforma však tvrdí, že většina pobytů je bez problémů, ale nemohou hlídat všechno. "Pouze ve velmi vzácných případech se může vyskytnout problém s konkrétním objektem, který vždy okamžitě prošetříme," tvrdil Booking.

Pan Bláha doufá aspoň v to, že mu platforma vrátí peníze, které za neexistující ubytování zaplatil. Booking by podle odborníků měl případ prošetřit. "Pokud například zanikne takovýto poskytovatel nebo se stane nějaká taková věc, tak za to nesou odpovědnost," poznamenal IT expert Miloslav Lujka.

A s podobnými problémy se setkalo už více zákazníků Booking.com. Od podvodných emailů až po falešné nabídky ubytování. Odpovědní jsou za tyto podvody prý hackeři. Nejdříve se dostanou do portálu firmy a poté začnou útočit na jednotlivé zákazníky, které se snaží okrást o peníze. Běžně to vypadá tak, že majitel ubytování přestane komunikovat a zákazníci tak zůstanou bez bydlení. Často také zákazníkům přišly phishingové e-maily, ve kterých po nich požadovaly ověření platební karty.

[chooze:article;value:561141]

​Nejvíce těchto případů bývá tradičně v létě během turistické sezony. "Je velká poptávka po ubytování, málo kapacit a tohohle ti útočníci zneužívají, že vytvářejí falešné webové stránky. Vedle toho běží i phishingové kampaně, například e-mailem dostane oběť zajímavou nabídku s 50procentní slevou do krásné lokace," varoval Lujka.

S příchodem umělé inteligence jsou hackerské útoky na ubytovací portály čím dál častější. Výhodné nabídky lákají řadu zákazníků. Odborníci ale upozorňují, že každé ubytování, každý e-mail i telefonát si má zákazník pečlivě prohlédnout a ujistit se, že se nejedná o podvod.

Důležité je podle odborníků používat ověřené ubytovací platformy a vybírat si ubytování, které jsou na trhu dlouho a je tam tak malá pravděpodobnost, že by z ničeho nic zanikly. "Lze to poznat díky té ceně, nebo díky prezentaci fotografií, které jsou odlišné od webových stránek," řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

[chooze:article;value:561646]

​Policie proto doporučuje, aby si lidé vždy kontrolovali recenze a pečlivě si prohlédli fotografie a popis ubytování. "Nejjistější je volit takové ubytování, kde je možnost platby až na místě. Dnes se ale často používá platba na internetu, v tomto případě je lepší platit kreditní kartou," upozornil mluvčí Policejního prezidia David Schön

Pokud už se jedná o zjevný podvod, měl by člověk reagovat ihned. Nejdříve kontaktovat majitele ubytování a pak případně i policii. "Nejenom si mailovat, ale založit stížnost, popsat to tam, dokumentovat, dát tam doklad o tom, že jste zaplatili, a napsat formu, jak si představujete kompenzaci," radil Lujka.

"Když se ukáže, že se jedná o podvod, zavolejte do své banky, zkuste tu platbu reklamovat a v neposlední řadě se můžete obrátit na policii," dodal Schön. Odborníci se obávají, že takových případů bude čím dál více, protože technologie jsou stále vyspělejší. Pomohla by tomu lepší osvěta v oblasti kyberbezpečnosti.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.