Pán krkavců nebo sčítač labutí. Britská monarchie nabízí netradiční profese

Nikdo mu neřekne jinak než pán krkavců. Michael Chandler má jednu z těch nejpodivnějších profesí na světě. Jeho pracovní náplní je péče o krkavce v londýnském Toweru. Patří k takzvaným "beefeaters" – strážcům pevnosti v tradičních uniformách a kloboucích. Veškerou péči ale musí věnovat krkavcům.

Zajímavé je, že jeho povolání vzniklo díky staré legendě. Král Karel II. totiž už v 17. století nařídil, že na Toweru musí pobývat vždy alespoň šest krkavců, jinak britská monarchie zanikne a Tower padne. Pán krkavců ale bere svou roli zodpovědně.

"Je to rozhodně velká zodpovědnost. Teď, když jsem pánem krkavců, je to všechno na mých bedrech. Nevím, jestli je ta legenda pravdivá. Ale ještě nikdy počet krkavců pod šest neklesl a dokud tu budu já, tak se to nestane," přislíbil Chandler.

[chooze:article;value:544410]

​Takzvaným "ravenmasterem" se nemůže stát každý. Jednou z podmínek je totiž mít odslouženo minimálně 22 let v armádě. Velkou motivací pro zájemce je, kromě platu, který je v přepočtu asi 80 tisíc korun hrubého, také to, že mají zajištěno bydlení, a to přímo v Toweru.

Mezi královské profese ve Velké Británii patří také dnes už poměrně známý sčítač labutí. David Barber pracoval pro královnu Alžbětu II. více než 30 let. Sčítání labutí probíhá jednou ročně, a je to tradice, která vznikla už někdy ve 12. století. Podle této tradice všechny labutě patří panovníkovi.

V britské monarchii jsou ale mnohé další zajímavé profese. O více než tisíc hodin v Buckinghamském paláci pečuje královský hodinář, samozřejmostí je i královský dudák nebo dokonce zaměstnanec, který se stará jen o rámy obrazů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.