Pan Vaňkát chtěl předčasně splatit hypotéku. Výši poplatku se nestačil divit

Velké překvapení čekalo na pana Vaňkáta, když se rozhodl předčasně splatit hypotéku. To ale ještě netušil, že si za to banka bude účtovat velmi vysoký poplatek. "Ten byl něco kolem 46 tisíc," řekl. Šok byl o to větší ve chvíli, kdy si jiná banka řekla o výrazně nižší částku.

"U České spořitelny se jednalo o částku 750 korun. Tím, že fakt tam bylo to porovnání těch 750 korun a 46 tisíc korun, tak jsme se rozhodli, že ten soudní spor chceme podstoupit," popsal pan Vaňkát. Soud dal panu Vaňkátovi za pravdu.

​Rozhodl, že takzvané dodatečné náklady, které banka podle zákona může klientovi při předčasném splacení naúčtovat, jsou jen ty administrativní, tedy nejde do nich například započítat ušlý zisk na úrocích. Rozsudek už je pravomocný, banka se neodvolala, namísto toho změnila pravidla.

[chooze:article;value:496019]

"Klientům aktuálně neúčtujeme účelně vynaložené náklady s předčasným splacením hypotéky," uvedla společnost Modrá pyramida.

Řada peněžních ústavů si ale minimální poplatky účtovala i před rozhodnutím soudu. "Ten poplatek je nastaven na výši 700 korun, v podstatě hradí pouze tu administrativu," uvádí mluvčí České spořitelny Lukáš Kropík. "Účtujeme pouze administrativní poplatek, což v našem případě je 500 korun," řekl za ČSOB Vlastimil Nigrin.

Tyto administrativní poplatky pokrývají pouze náklady, které má banka s předčasným splacením hypotéky. Obsahují tedy například poštovné nebo náklady na přepracování smluv.

Novými pravidly ohledně předčasně splacených hypoték by se Česko přiblížilo legislativě některým západním zemím. Například ve Francii si mohou banky účtovat až tři procenta z předčasně splacené části celkové výše úvěru. V Německu dokonce deset procent.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.