Pana Libora na zahradě kouslo klíště. Skončil v nemocnici s encefalitidou

Před několika dny byl na pokraji smrti, když skončil na jednotce intenzivní péče v ostravské fakultní nemocnici. Klíšťovou encefalitidou neboli zánětem mozkových blan Libora Janíčka nakazilo klíště, které se do něj zakouslo, když hrabal trávu na zahradě. "Tři dny v kuse cítím abnormální únavu, potom jsem asi po třech dnech vyhledal lékaře," popisoval příznaky Janíček.

Ten potvrdil klíšťovou encefalitidu. A jelikož se zdravotní stav Libora Janíčka prudce zhoršoval, převezli ho do fakultní nemocnice. Po několika dnech v umělém spánku se dostal z nejhoršího. "Mám asi v tuto chvíli největší problém se sluchem," dodal Janíček.

"Měl poruchu polykání, což je varovný příznak, že by mohlo jít o těžký průběh. Po zamedikování se ten stav o něco malinko zlepšil," řekl vedoucí lékař JIP ve Fakultní nemocnici Ostrava Jiří Segan.

[chooze:article;value:560569]

​Klíšťová encefalitida letos na Česko doslova udeřila. Od začátku roku se nakazilo 360 lidí, tedy téměř dvojnásobné množství než loni. Česko patří k zemím s nejvyšším výskytem infekce v Evropě. "Letos navíc začalo velmi brzy teplé a vlhké počasí, které je pro klíšťata ideální," uvedla mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Ještě častěji než encefalitidu klíšťata přenášejí boreliózu. Infikované je podle vědců téměř každé čtvrté klíště. Zatímco boreliózu, které je v Česku nejvíce případů za poslední dekádu, lékaři léčí antibiotiky, u klíšťové encefalitidy jen mírní průběh. Na rozdíl od boreliózy se proti encefalitidě můžete nechat naočkovat. "Nad padesát let je to zdarma, do padesáti let pojišťovny přispívají polovinu," poznamenal mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Tři dávky tak vyjdou přibližně na 1 500 korun. Odborníci radí používat také repelent. Lidé by si neměli lehat do trávy. Když se do vás klíště zakousne, nemá se s ním točit. Aktuální doporučení je viklat ze strany na stranu, než se samo uvolní.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.