Pančovaného alkoholu mezi lidmi přibývá. Celníci už zabavili tisíce litrů

Zmatené chování řidiče na Olomoucku a žádné doklady k převáženému alkoholu. Podle celníků šlo o první signál, že alkohol někdo načerno vyrobil. Čtyřiatřicetiletý muž celníkům nejprve tvrdil, že veze 130 litrů meruňkovice.

Při důkladné kontrole auta nakonec celníci objevili dalších sto litrů alkoholu. Řidič jim řekl, že meruňkovici má z pálenice. Cokoliv bližšího ale odmítl sdělit. Hrozí mu až pětimilionová pokuta a obvinění z daňového trestného činu.

Také tento případ se už dostal do statistik celníků, podle kterých od začátku letošního ledna do října zabavili přes 9 000 litrů alkoholu bez kolku. Za celý loňský rok to bylo přitom jen přibližně 1 700 litrů.

[chooze:article;value:529477]

"Vysoká spotřební daň u alkoholu v kombinaci s nárůstem cen lihovin v obchodech může vytvářet prostor pro nelegální trh s alkoholem," upozornil ekonom Štěpán Křeček. Alkohol bez kolku může být podle celníků až o téměř polovinu levnější než ten legální. 

Kromě případů, kdy lidé načerno obchodují s neoznačenými lihovinami z tuzemských pálenic, se Česko podle celníků stalo trasou pašeráků alkoholu. Kamiony na českých a bulharských značkách směřují nejčastěji do Litvy. Pak pokračují do Běloruska nebo Ruska.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.