"Pane Gorbačove, strhněte tu zeď!" Návštěvy z Bílého domu hýbaly dějinami

Psal se 12. červen 1987 a tehdejší americký prezident Ronald Reagan pronášel jeden z nejslavnějších projevů z dob studené války. "Pane Gorbačove, strhněte tu zeď!" vyzval někdejšího sovětského vůdce Michaila Gorbačova ke stržení Berlínské zdi, symbolu rozdělení města i celého světa a sovětské nadvlády nad východním blokem.

"To byl od Reagana veliký státnický projev. Když tenhle člověk říkal, vždyť je to hanba, tak to sundejte, tak to byl veliký apel, který v té společnosti nějak rezonoval," vysvětlil historik Martin Kovář. 

[chooze:article;value:490906]

Právě jeho projev byl důležitým článkem v sérii událostí, které nakonec skutečně vyvrcholily pádem Berlínské zdi o dva roky později. 

Reagan ale nebyl prvním z amerických prezidentů, kteří svou návštěvou zahýbali evropskými dějinami. V červnu 1963 přijel tehdejší americký prezident J. F. Kennedy do západního Berlína a jeho obyvatele nezapomenutelným způsobem ujistil, že v tom nejsou sami. "Jsem Berlíňan!" prohlásil.

"On tím dal najevo solidaritu se západním Berlínem, který byl tehdy už dva roky rozdělen Berlínskou zdí," připomněl historik Jaroslav Šebek. 

[chooze:article;value:490954]

A symbolického vyjádření přízně se dočkalo i bývalé Československo. Jediný americký prezident, který ho osobně navštívil od konce roku 1918, byl rok po sametové revoluci George Bush starší.

"Když tenhle chlápek mluvil krátce po pádu komunismu na Václavském náměstí, tak to pro nás byl doklad, že se ten svět opravdu mění," řekl Kovář.

A jako klíčová se zapsala do dějin i návštěva bývalého amerického prezidenta Richarda Nixona v Číně v roce 1972, která byla prvním krokem k navázání čínsko-amerických vztahů a následné větší otevřenosti Číny vůči světu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.