Panika kvůli obilí z Ukrajiny je zbytečná, tvrdí Nekula. Zpřísnil kontroly

Dovoz ukrajinských obilovin pozastavily Slovensko, Maďarsko i Polsko. Strach ze závadných potravin pohltil i Česko. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly zbytečně.

Už několik dní probíhají intenzivní kontroly. "V laboratořích se u každého vzorku dělá rozbor na přítomnost více než 400 účinných látek. Jde především o testy na přítomnost mykotoxinů a pesticidů, testujeme také to, zda neobsahují těžké kovy, jako je například olovo nebo kadmium. Žádný zkontrolovaný vzorek dosud nebyl nevyhovující. Pokud by se tak stalo, celá zásilka by byla zlikvidována," oznámil Nekula.

"Jednostranné zákazy ale nejsou řešení. Nepřipojili jsme se k tomu, protože k tomu není důvod," pokračoval s tím, že některé dezinformace mají na svědomí ruští propagandisté, kteří chtějí narušit jednotný postoj Evropy.

[chooze:article;value:500392]

​Za celý loňský rok Česko podle Nekuly dovezlo jen čtyři tisíce tun ukrajinské pšenice. "Naše celková produkce je ale zhruba pět milionů tun. Dovoz z Ukrajiny představuje necelou desetinu procenta v porovnání s naší produkcí," vyčíslil.

"Je pro mě důležité, aby nedošlo k jakémukoliv ohrožení zdraví obyvatel České republiky. Proto jsou zmíněné kontroly velmi důkladné, intenzivní a budeme v nich pokračovat," ubezpečil Nekula. Inspekce se podle něj zaměřují nejenom na obiloviny, přísnější jsou i kontroly živočišných produktů, především masa a vajec.

Na záznam z tiskové konference se podívejte zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.