Panika na Slovensku. Lidé vyplňují formulář, aby se vyhnuli mobilizaci, ta přitom nehrozí

Tisíce lidí na Slovensku píší na tamní okresní úřady, že odmítají brannou povinnost. Důvodem je zpráva o připravovaném mobilizačním cvičení, kterou podle webu topky.sk vypustila dezinformační stránka Bádateľ na svém facebookovém profilu.

Cvičení sice skutečně proběhne, zapojí se do něj ale pouze státní aparát a profesionální vojáci. "Týká se jen některých okresů, a ne všech, jak tvrdí Bádateľ," dodala ke kauze slovenská policie, která se případem zabývá. Nejde přitom o žádnou novinku. Tato cvičení na Slovensku probíhají pravidelně, upozorňuje TV Markíza.

Od roku 2006 je pak možno podat prohlášení o odepření mimořádné služby, které v případě mobilizace umožňuje člověku vyhnout se kvůli svým morálním a náboženským postojům službě ve zbrani.

[chooze:article;value:486981]

Mnozí lidé si ho ale všimli až teď. "Můžeme potvrdit, že za měsíc leden jsme na okresních úřadech zaznamenali zvýšený počet těchto žádostí. Je ale zároveň potřeba dodat, že vyšší počet těchto žádostí je v lednu běžný," uvedlo ke kauze slovenské ministerstvo vnitra. Právě v lednu je totiž nutno toto prohlášení obnovovat.

Podobný institut najdeme také v českém právním řádu. Muži i ženy, v Česku platí branná povinnost pro obě pohlaví stejně, mohou o odmítnutí mimořádné služby z důvodu svědomí nebo náboženského vyznání informovat krajské vojenské velitelství.

[chooze:article;value:486178]

V Česku i na Slovensku vás ale ani toto prohlášení v případě hypotetické války před mobilizací úplně nezachrání. Občan, který jako voják v záloze odmítl vykonávat mimořádnou službu, podléhá totiž při stavu ohrožení státu nebo válečném stavu pracovní povinnosti. Pokud by tedy k takové situaci došlo, museli byste pracovat v zázemí.

Podle slovenských úřadů ale není ke strachu z mobilizace žádný důvod. "V případě, že by Slovenská republika byla vystavena nebezpečí, jsou k dispozici profesionální složky," vzkazuje občanům slovenské ministerstvo vnitra.

Rakušan chce na československých hranicích ponechat policisty. Vojáci a celníci mají být staženi:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.