Panika v Chorvatsku. Chlapce (6) uštkl nejjedovatější had Evropy

Rodina malého Tybalta z Belgie tráví už tradičně léto v Chorvatsku. Na letošní prázdniny ale určitě jen tak nezapomene. Třetí den dovolené vyrazila na túru do národního parku Paklenica a na přání šestiletého chlapce a jeho starší sestry se rodiče rozhodli zastavit u řeky. 

"Tybalt si chtěl hrát u vody," popsal belgickému deníku Nieuwsblad jeho otec. "Chytil se větve, aby nespadl. Ale neviděl, že na té větvi leží had," dodal. Had chlapce uštkl.

[chooze:article;value:515593]

Rodina si nebyla jistá, zda se jedná o jedovatého hada a jak vážné uštknutí je. Matka proto plaza vyfotila, píše chorvatský deník Dnevnik, což později pomohlo určit, o jaký druh přesně jde. Ukázalo se, že se šlo o zmiji růžkatou, což je jeden z nejjedovatějších druhů hadů nalezených ve volné přírodě v Evropě.

​Okamžitě začal závod s časem. Rodina byla v části parku, která není pokrytá signálem, a zavolat záchrannou službu tak bylo nemožné. Otec proto popadl chlapce do náruče a spěchal ke vchodu parku. 

To, že otec celou cestu syna nesl, zřejmě chlapci zachránilo život. Kdyby totiž šel po svých, jed by se v jeho těle šířil rychleji. Cesta zpět ale i tak trvala 45 minut a jed se Tybaltovi dostal až do podpaží.

[chooze:article;value:514611]

​Přivolaní lékaři pak rodinu příliš neuklidnili. Nikdy totiž neviděli dítě, které by uštkla zmije růžkatá, a nebyli si tak jistí, jakou dávku protijedu šestiletému hochovi podat. Protijed kvůli tomu chlapec dostal až v 17 hodin, tedy skoro dvě hodiny po uštknutí.

Záchranáři malého pacienta převezli do nemocnice ve Splitu, rodina ale doufá, že se brzy bude moct vrátit do Belgie. "Nikdy jsem si nemyslel, že v Chorvatsku přijdeme do styku s takto nebezpečným hadem. Nikde jsme neviděli ani žádné značky, které by nás na to upozornily," uzavřel otec. Chlapec je stále na jednotce intenzivní péče.

V Chorvatsku hlásí nový velký požár. Plameny zachvátily ostrov nedaleko Splitu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.