Panství, zámky, paláce. Co všechno patří do majetku rodu Schwarzenbergů

Pokud bychom prohledávali majetky Karla Schwarzenberga v údajích z katastru, moc bychom toho neobjevili. "Nemovitosti už dříve přepsal na svého syna a ponechával si jen svou milovanou Dřevíč," okomentovala majetkové vztahy uvnitř schwarzenberské rodiny starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská, která je spjata s rodem Sternbergů a v problematice české šlechty se dobře orientuje.

Zámek Dřevíč je na katastru stále veden pod jménem Karla Schwarzenberga, v nejbližších dnech se ale stane předmětem dědického řízení.

Formálně je zámek Orlík nad Vltavou na katastru nemovitostí veden jako majetek Fürstlich Schwarzenberg'sche Familienstiftung, což v překladu znamená Knížecí nadace rodu Schwarzenbergů. Nadaci spravuje syn Karla – Jan Nepomuk Ondřej Schwarzenberg. Jan Županič z Historického ústavu Akademie věd připomíná, že převod majetku na nadaci je ideálním způsobem, jak udržet rodinný majetek pohromadě, protože by v dědickém řízení mohl být rozdělen mezi několik osob.

[chooze:article;value:529235]

​"Udržet majetek v nadaci je velmi důležité, protože nehrozí jeho rozchvácení dalšími generacemi. Většinou tam jsou pevně dané nějaké podmínky, vše je vázáno na rozhodnutí dozorčí rady. Obvykle takový majetek například nejde zadlužit. Přesné znění schwarzenberské nadační smlouvy jsem sice neviděl, ale nejspíš tam bude uvedeno, že majetek nejde prodat," připomíná Županič.

Potvrzuje to i advokátka Dagmar Raupachová. "U takto rozsáhlého majetku je postup převodem na nadaci obvyklý. Dokonce bych to označila jako postup zodpovědných majitelů," vysvětluje právnička.

Na zmiňovanou nadaci je mimo jiné psán i Deymův palác v pražské Voršilské ulici, který je označován také jako Schwarzenberský dům. Před ním vzniklo v neděli jedno z pietních míst Karla Schwarzenberga, kde lidé začali zapalovat svíčky.

[chooze:article;value:529227]

​"Co se týká majetku Karla Schwarzenberga, tak on byl z orlické linie rodu, která byla chudší než ta hulbocko-krumlovská. A i když byl tou hlubockou linií adoptován, tak si její statky v Čechách nikdy nenárokoval," uvádí historik Županič.

Karel Schwarzenberg tedy v Česku restituoval pouze majetky orlické linie svého rodu. "Po hlubocké linii ale zdědil majetky v Německu a v Rakousku," připomíná odborník z Historického ústavu.

Podle Županiče by se hodnota majetku vyčíslovala jen složitě. "Pro mě jsou nejzajímavější archiválie. Z ekonomického hlediska mají nulovou hodnotu, protože se na běžném trhu nedají prodat. Mají ale nesmírnou historickou hodnotu. Je v nich například rodinná korespondence, hodně se toho dá vyčíst i z různých úředních spisů," vysvětluje historik.

Kromě nemovitého majetku ale existuje řada knih či uměleckých předmětů. "Ty samozřejmě budou míst vysokou hodnotu. Hodnotě nemovitostí se ale nevyrovná," dodává Županič.

Před Deymovským palácem proběhla pieta za Karla Schwarzenberga (12/11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.