Papež jako hiphopová hvězda v péřovce je fake. Stvořila ho umělá inteligence

Stylový péřový kabát zářivě bílé barvy, ve kterém se měl vydat mezi věřící papež František, fascinoval o víkendu internet. Od uživatelů sociálních sítí si díky němu vysloužil přezdívky jako Pontiflex nebo Big Popa, které odkazují na podobně se oblékající hiphopové hvězdy.

Nyní se však ukázalo, že kabát nebyl dílem předních italských módních návrhářů, ale že za něj může umělá inteligence, která jej papeži Františkovi navlékla ve virtuální realitě. Na nepravost fotografie upozornil například časopis Forbes. Podle něj vznikla s použitím nástroje Midjourney, který vytváří obrázky na základě textového zadání.

[chooze:article;value:494652]

To, že nejde o skutečnou fotografii, napovídá detail prstů pravé ruky papeže. Právě s modelováním prstů a rukou má umělá inteligence zatím problémy. Další nápovědou pro to, že nejde o reálnou fotku, je pak až hyperrealistický vzhled s výrazným kontrastem.

"Vypadá to jako filtr," popsal dosavadní slabinu systému pro Insider expert na umělou inteligenci Henry Ajder. Dodal ale, že se to časem může změnit. Vůbec poprvé se měl obrázek objevit na sociální síti Reddit, odkud se pak šířil dál na twitter, kde jej viděly miliony uživatelů.

Papež František šokoval svět. Připustil, že si dokáže představit zrušení povinného celibátu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.