Papež se ostře pustil do Ruska, Vatikán se za něj musel omluvit

"Obecně jsou možná nejkrutější ti, kteří nejsou součástí ruské tradice, jako Čečenci či Burjati," prohlásil na konci listopadu papež v rozhovoru pro katolický magazín America

Vzhledem k tomu, že v Burjatsku je pětina obyvatel buddhistického vyznání a Čečensko je muslimské, vzbudila jeho slova pozdvižení. "Toto už není rusofobie, je to perverze na úrovni, kterou nedokážu pojmenovat," prohlásila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová na sociální síti Telegram

Slova papeže rozzuřila i Burjatku a protiválečnou aktivistku Alexandru Garmažapovou, upozornil deník The Guardian. "Extrémně mě zklamalo, když jsem si přečetla tato rasistická a neomluvitelná vyjádření," řekla.

[chooze:article;value:478965]

Moskva ve čtvrtek obdržela od Vatikánu oficiální omluvu, oznámila na tiskové konferenci Zacharovová. "Státní sekretariát Vatikánu se omlouvá ruské straně. Svatý stolec hluboce respektuje všechny národy Ruska, jejich důstojnost, víru a kulturu, jakož i ostatní země a národy světa," píše se podle mluvčí v dopisu.

"Schopnost přiznat si své chyby je v moderní mezinárodní komunikaci stále méně běžná. Situace ukazuje, že za vatikánskými výzvami k dialogu je schopnost takový dialog vést a naslouchat partnerům," poznamenala Zacharovová podle agentury TASS. "Takový přístup vzbuzuje upřímný respekt," dodala.

Papež v listopadu navštívil Bahrajn:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.