Papež sklidil za výzvu Ukrajině tvrdou kritiku. Je to nedorozumění, tvrdí Vatikán

Slova papeže Františka o tom, že by Ukrajina měla mít "odvahu vyvěsit bílou vlajku", která zazněla v úryvku rozhovoru pro švýcarskou televizi RTS, vyvolala v Evropě vlnu pobouření. Nejostřejší reakce přišly pochopitelně z Ukrajiny.

"Naše vlajka je žlutá a modrá. To je vlajka, pro kterou žijeme, umíráme a vítězíme. Žádnou jinou vlajku vyvěšovat nebudeme," ohradil na síti X proti slovům hlavy katolické církve ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba s tím, že bojovat proti zlu je nezbytné.

Prezident Volodymyr Zelenskyj pak Ukrajinu označil za zeď, která Evropu chrání proti "ruským vrahům". "Každý, kdo brání život, kdo brání lidi tváří v tvář tak nelidské invazi, vykonává tu nejzáslužnější misi," dodal.

[chooze:article;value:545601]

Ohradili se ale i představitelé dalších zemí. "Co takhle pro rovnováhu povzbudit Putina, aby měl odvahu stáhnout svou armádu z Ukrajiny? Okamžitě by nastal mír bez nutnosti vyjednávání," připomněl papeži polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

"Člověk nesmí kapitulovat tváří v tvář zlu, musí s ním bojovat a porazit ho, aby zlo vztyčilo bílou vlajku a kapitulovalo," prohlásil pak lotyšský prezident Edgars Rinkěvičs.

Vatikán následně papežova slova mírnil. Podle Mattea Bruniho, šéfa vatikánské tiskové kanceláře, papež chápe utrpení Ukrajinců a bílá vlajka měla být v tomto případě spíše metaforou pro dlouhotrvající mír.

"Papež použil výraz 'bílá vlajka', protože jej takto použil tazatel. Myslel tím zastavení bojů, příměří s cílem ukončit nepřátelství," prohlásil Bruni s tím, že papež jasně řekl, že "vyjednávání není nikdy kapitulací".

Na Ukrajině chybí taktičtí zdravotníci. Trápí ji i nedostatek střeliva:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.