Papež v tradičním poselství odsoudil nenasytnost. Děti touží po míru, řekl

"Kéž se náš pohled naplní tvářemi našich ukrajinských bratří a sester, kteří o letošních Vánocích žijí ve tmě, v mrazu nebo daleko od svých domovů kvůli zkáze způsobené deseti měsíci války," řekl papež v neděli. Přepis celého proslovu zveřejnil web Vatican News.

Papež doufá, že Bůh pomůže lidem jednat solidárně k trpícím. "Kéž osvítí mysl těch, kdo mají moc umlčet zbraně a okamžitě ukončit tuto nesmyslnou válku," řekl v souvislosti s Ukrajinou. 

Lidé by podle něj měli hledět do Betléma, aby Vánoce byly skutečně o Ježíšovi a míru. "Upřeme svůj pohled na tvář Dítěte, které se pro nás narodilo! A v té malé nevinné tváři poznejme tvář dětí, které touží po míru ve všech částech světa," vyzval.

[chooze:article;value:481068]

Kromě Ukrajiny by lidé podle něj měli myslet na válku v Sýrii či konflikty mezi Palestinci a Izraelci. Prosil o pomoc Libanonu, konec násilí v Sahelu, trvalé příměří v Jemenu, usmíření v Myanmaru a Íránu. Doufá také v brzký konec utrpení haitského lidu.

Míru a pokoji podle papeže brání nenasytnost. "Lpění na moci a penězích, pýcha, pokrytectví, lži. Tato břemena nám brání jít do Betléma, vylučují nás z milosti Vánoc a uzavírají nám přístup na cestu pokoje," upozornil. "Situaci dále zhoršila válka na Ukrajině, v jejímž důsledku jsou celé populace ohroženy hladomorem, zejména v Afghánistánu a zemích Afrického rohu," dodal.

[chooze:article;value:479488]

Slova pronesl jen několik hodin poté, co celou Ukrajinou zněly protiletecké sirény, připomněla agentura Reuters. Zároveň den po Štědrém dni, při kterém ruská armáda ostřelovala Cherson. Zemřelo deset lidí a desítky jsou zraněné. "Štědrý večer v centru města. Toto nejsou vojenské objekty, tohle není válka podle pravidel. To je teror, to je vražda pro zastrašování a potěšení," poznamenal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Nejvyšší představitel katolické církve také lidi vyzval, aby pomáhali uprchlíkům a vysídleným lidem. "Nezapomínejme na lidi na okraji společnosti, na osamělé, sirotky a staré lidi, moudrost lidstva, kterým hrozí, že budou zavrženi, na vězně, na které se díváme jen skrze jejich chyby, a ne jako na lidské bytosti," doplnil.

Papež v listopadu navštívil Bahrajn:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.