Papír od Jurečky nepřišel, zlobí se důchodci. Stát na tom ušetří

Některým důchodcům vadí, že je stát od nového roku písemně neinformuje o nové výši důchodů. "Proč starým lidem, kteří mají účet u banky, už nechodí výměr důchodu do schránky?" ptá se například pan Polášek.

"Kdysi nám pan Jurečka papíry posílal, teď už neposílá nic. A starý člověk, který neovládá elektroniku, se tak ani nedozví, kolik má od státu dostávat a nemůže si to zkontrolovat, nebo kvůli tomu musí do banky," zlobí se.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí je k tomu jednoduchý důvod – peníze. "Došlo díky tomu k úspoře téměř 45 milionů korun," vysvětluje jeho mluvčí Jakub Augusta. Přijetí této změny mezi lidmi podle něj navíc není jen negativní. "Řada klientů naopak vyjadřovala názor, že žádný dopis nepotřebují dostávat, když jsou třeba počítačově zdatní a důchod dostávají bezhotovostně," tvrdí.

[chooze:article;value:538886]

Změna se totiž týká pouze důchodců, kterým chodí důchod na bankovní konto, a to navíc jen těch, kteří dostávají pouze jeden typ důchodu, například starobní, a jsou mladší 85 let. Ostatním, včetně například těch, kteří mají zahraniční důchod, papírová výměra chodí dál.

Navíc pro ty, kterým informace ve zprávě pro příjemce v internetovém bankovnictví u nového důchodu nestačí, nabízí Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) řešení.

Klient může buďto vyplnit jednoduchý formulář, kde stačí pro obnovení zasílání papírového oznámení vyplnit rodné číslo, nebo může kontaktovat callcentrum na čísle 800 050 248 a následně zmáčknout nejdříve číslo 5, poté číslo 1 a pak zadat rodné číslo. V obou těchto případech by důchodci mělo papírové valorizační oznámení přijít do schránky do 14 dnů.

Třetí možnost je pak úplně prostá jakékoliv elektroniky. Důchodce totiž může také vyrazit na libovolnou okresní správu sociálního zabezpečení, kde mu valorizační oznámení na počkání vytisknou.

Za pět minut dvanáct: Důchodců se nafukuje dotkla méně, tvrdí Skopeček. Podle Špidly je vláda nelidská:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.