Papírové účtenky mizí ze supermarketů. Některé zákazníky to mate

Na problém narazila například seniorka Jana, která byla nakupovat v Albertu. "U samoobslužných pokladen jsem omylem zvolila možnost, že nechci účtenku. Teď teda nevím, jestli jsem náhodou nezaplatila něco, co jsem nedostala. Nerozumím tomu," řekla.

Na problém narazil i student Jan. "Vždycky dávám, že nechci účtenku, protože mi k ničemu není. Nedávno jsem ale nevěděl, jestli jsem zaplatil papírovou tašku, a neměl jsem to jak zkontrolovat. Prodavačka mi řekla, ať na to kašlu, takže jsem ji možná ukradl, což je mi líto," prohlásil. Jinak si ale tuto možnost pochvaluje.

"Každý zákazník dostane účtenku za svůj nákup. Otázkou je, jakou formu účtenky si zvolí. Základní možností je plná účtenka, jak je zákazník zvyklý, a další možností, která je šetrnější k životnímu prostředí, je elektronická účtenka v aplikaci. Aplikace Můj Albert nabízí elektronický archiv účtenek, které jsou řazené dle data a na základě kterých lze zboží v případě nutnosti reklamovat," vysvětlil ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

[chooze:article;value:490491]

Na informacích mají lidé navíc možnost si podle kódu elektronické účtenky vytisknout papírovou. "V případě, že si účtenku zákazník nevytiskne, zboží je možné reklamovat dle postupu v reklamačním řádu, který je k dispozici on-line nebo na informacích každé prodejny," doplnil Mareček.

Albert není jediným obchodem, kde zákazníci tuto možnost mají. "Naši zákazníci s Kaufland card aplikací mají možnost zvolit si pouze digitální formu účtenky. Digitální účtenky v aplikaci Kaufland jsou plnohodnotným ekvivalentem papírových dokladů. Pro účely vracení zboží či reklamací je aplikace uchovává po dobu tří let," sdělila mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

"Stížnosti na toto téma od zákazníků nemáme. V případě technického problému stačí kontaktovat naši zákaznickou linku a nechat si účtenku nahrát dodatečně. S mobilní aplikací je samozřejmě možné také vracení zboží, a pokud zákazník po zaplacení objeví nějakou nesrovnalost, je možné ji řešit také prostřednictvím elektronické účtenky," upozornil mluvčí Lidlu Tomáš Myler.

V Globusu účtenku tisknou všem zákazníkům kromě těch, kteří využívají věrnostní program Globus Bonus a zároveň si v aplikaci tuto možnost sami zvolili.

"Těm se v mobilní aplikaci pokladní doklady schraňují a odtud se pak účtenky dají sdílet například na WhatsApp, SMS zprávou, ale i do e-mailu, odkud je lze i tisknout. Pokud by zákazník, který si tuto možnost zakliknul v mobilní aplikaci, nakonec účtenku vytisknout chtěl, lze to také jednoduše dodatečně i u nás na informacích," upozornila mluvčí společnosti Aneta Turnovská. "V Globusu jsou samozřejmě naše účtenky k účelu reklamace v elektronické podobě stoprocentně uznávány," dodala.

[chooze:article;value:516822]

Obchody, které tuto možnost nemají, ji hodlají zavést. "Aktuálně pracujeme na technickém řešení, které nám umožní uchovávat účtenky v rámci zákaznické aplikace. Uživatelé aplikace a digitální Penny karty tak v budoucnu nebudou potřebovat tištěnou účtenku," uvedl mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík.

Podobná možnost čeká i zákazníky Tesca. "Do budoucna připravujeme v rámci digitalizace našeho věrnostního programu Clubcard i možnost využití digitální účtenky, abychom rozšířili aplikaci o další benefit. Již nyní mohou zákazníci v aplikaci například prohlížet digitální leták, mít přehled o svém vyúčtování Clubcard bodů nebo získat ještě výhodnější ceny prostřednictvím extra kupónů," oznámil mluvčí firmy Jiří Netík.

Na nevydávání účtenek si obchody často pochvalují menší plýtvání papírem a šetření životního prostředí. "Možnost netisknout účtenky a jejich zachování v elektronické podobě po dobu několika let je zákazníky hojně využívaná kvůli ekologii i z toho důvodu, že v aplikaci jsou účtenky vždy po ruce a neblednou jako ty tištěné," poznamenala Turnovská.

[chooze:poll;value:4d2355f95713cb8b571646385b459deb66756dd3]

​Obchodníci se připravují na Vánoce. V některých prodejnách už mají i ozdoby (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.