Pár 40 let hazardoval. S granátem zdobícím jejich zahradu si hrály i děti

Manželé Edwardsovi z Milford Haven ve Velké Británii měli dlouhá léta na zahradě vzácnou dekoraci. Už od roku 1982, kdy se do svého domu nastěhovali, jim dvorek zkrášloval nevybuchlý dělostřelecký náboj, píše portál Sky News. Munici našli bývalí majitelé na nedaleké pláži.

Náboj pocházel už z 19. století a britská armáda jemu podobné používala ještě v první světové válce. Edwardsovi jej ozdobili barvou tak, aby jim ladil k barvě okenních rámů, a postavili si jej na zahradě.

Pár ale nebyl jediný, kdo riskoval svůj život. "Hrávaly si s ní i děti ze sousedství. Bouchaly do ní klacky a házely přes ní i obruče," vzpomínal 77letý majitel bomby Jeffery Edwards.

[chooze:article;value:528410]

Granát už ale na své zahrádce nemá. Přijeli jej totiž zlikvidovat pyrotechnici. Jejich tvrzení, že byl i po letech stále nebezpečný a hrozil zničením nejen jejich domu, ale i domů sousedů, Edwardsovy překvapilo. Po celá desetiletí totiž měli za to, že náboj byl pouze napodobeninou, kterou námořnictvo používalo při tréninku.

Původní plán počítal i s tím, že při zásahu pyrotechniků bude potřeba evakuovat ulici. Edwardsovi to ale odmítli. "Žijeme v tomhle domě 41 let, známe v téhle ulici každý dům, a tak jsme řekli technikům, že jestli budou ulici evakuovat, my zůstaneme doma. Když to vybuchne, odejdeme s naším domem a se vším, co je uvnitř," tvrdil portálu Daily Mail Edwards.

Pyrotechnici nakonec dělostřelecký granát odvezli do nedalekého lomu, kde jej ve čtvrtek večer demontovali. Naštěstí nebyl tak nebezpečný, jak se pyrotechnici původně obávali. Nebylo ani nutné ulici evakuovat.

Zbytky demontovaného granátu z 19. století nyní mohou skončit v muzeu. I přesto je ale Edwards ze ztráty své oblíbené zahradní ozdoby trochu zklamán. "Bylo to jako dívat se, jak odchází starý přítel," zakončil Edwards.

Nález letecké pumy v Brně. Policie musela evakuovat až 250 lidí (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.