Pár ukradl vína za desítky milionů korun, u soudu vyfasoval čtyři roky

Dvojici zlodějů se podle agentury AFP podařilo zadržet loni v červenci v Chorvatsku. Soud v Caceresu odsoudil ženu ke čtyřem letům vězení a muže ke čtyřem a půl roku poté, co je uznal vinnými z vloupání s násilným vniknutím.

Dvojici rovněž nařídil zaplatit hotelu odškodné ve výši 753 454 eur. Mezi ukradenými víny byly skvosty jako třeba láhev Chateau D'Yquem 1806 v hodnotě 350 000 eur (asi 8,25 milionu korun).

[chooze:article;value:447399]

Pár krádež naplánoval do posledního detailu. Žena, která je podle zpráv španělského tisku bývalou mexickou královnou krásy, se v hotelu ubytovala na falešný švýcarský pas, uvedl soud. Po večeři v tříhvězdičkové michelinské restauraci hotelu si dvojice prohlédla vyhlášený vinný sklep Atrio a poté se odebrala do svého pokoje.

https://twitter.com/AFP/status/1632846263040237568?cxt=HHwWgICzlc3BhKktAAAA

Ve dvě hodiny ráno žena zavolala na recepci a požádala recepční, která v té době představovala jediný pracující personál v hotelu, aby jí udělala salát, uvádí se v rozhodnutí soudu. Zaměstnankyně nejprve žádost odmítla, protože byla v hotelu sama, ale nakonec souhlasila, protože žena stále naléhala.

Zatímco recepční připravovala salát, muž vnikl do recepce, aby tam ukradl elektronický klíč, který byl potřeba ke vstupu do vinného sklepa. Měl však smůlu, protože vzal špatný klíč a dveře se mu napoprvé otevřít nepodařilo.

Následně zavolal své partnerce, aby znovu odlákala pozornost recepční, takže si vyžádala dezert. "Obviněný se vrátil do recepce a ze schránky vzal univerzální klíč číslo 27, kterým otevřel vinný sklep, odkud vzal 45 lahví vína," uvedl soud v závěrečné zprávě.

Než se recepční vrátila na své místo, odnesl muž, který má údajně rumunské a nizozemské občanství, lahve do svého pokoje v batohu a dvou velkých taškách. Španělská policie v prohlášení při zatčení dvojice uvedla, že loupež si partneři pečlivě naplánovali. Restauraci před krádeží navštívili celkem třikrát, aby si místo dobře prohlédli. 

Podívejte se na reportáž o páru, který ukradl vzácná vína za několik milionů (10/2021):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.