Pardubice stále bojují s hlodavci. Přemnožené myši berou útokem obchody

Na pardubickém nádraží bylo víc hlodavců než cestujících. Na nábřeží Závodu míru zase myši kličkovaly mezi auty a na přejetých tělech hodovali ptáci. A teď se ve velkém dostaly i do míst, kde se pracuje s jídlem.

V pivnici v centru města se našly mrtvé myši a podnik musel zavřít. Pak se jinde dokonce objevili i hlodavci živí. "Sklad naší pardubické prodejny byl uzavřen na jeden den. Přijali jsme nadstandardní opatření, aby se zmíněná situace v budoucnu již neopakovala," uvedl ve vyjádření pardubický Kaufland.

[chooze:article;value:493746]

Myši navštívily i konkurenci. Inspektoři narazili v dalším obchodě na trus. "S provozovatelem bude zahájeno správní řízení pro uložení pokuty," řekl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Jen letos na padesáti místech ve městě radnice udělala mimořádnou deratizaci a zjistila, že to vůbec nestačí. "Potkani jsou v tuto chvíli opravdu přemnožení," uvedl mluvčí pardubického magistrátu Radim Jelínek.

Kromě sídlišť se začali hlodavci objevovat i v historickém centru Pardubic. "Apelujeme na soukromé vlastníky budov, aby nepodcenili deratizaci. V soukromých budovách město deratizaci provádět nemůže," dodal Jelínek.

[chooze:article;value:513872]

Problém je třeba na třídě Míru v centru města. Není tam prakticky žádná zeleň, jen beton a dlažba. Umísťování otrávených návnad na zpevněné plochy je tak problematické. Potkani se stahují za potravou.

Třeba na pardubickém zámku mají zoologové zrní pro pávy raději pod dohledem. "Nepřekrmujeme, aby se v klecích neválely hromady žrádla," prozradil zoolog Jan Dolanský.

Jenže zcela odlišná je situace okolo popelnic. Ukazuje se, že lidi si potkani vykrmují sami. Vyhazují totiž stále velké množství jídla. Jediná potkaní samice může mít ročně padesát mláďat. Zvířata přenášejí nemoci jako salmonelu, tularemii nebo dokonce tuberkulózu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.