Pardubická nemocnice v průšvihu. Najednou podalo výpověď hned 56 lékařů

Před pár týdny pardubická nemocnice otevřela supermoderní pavilon za dvě miliardy korun. Pod jednou střechou najdou pacienti všechna důležitá oddělení, jenže hrozí, že kvůli nedostatku personálu se teď může proměnit v budovu duchů.

56 lékařů už dál nechce pracovat. "Jedná se o 13 procent lékařů pardubické nemocnice," uvedla mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová.

Oslabení se má týkat hned šesti oddělení. Mezi nimi třeba radiologie. Na oddělení ARO mělo dát výpověď deset lékařů. Všichni dali výpověď den před Velikonoci. A zdravotníkům začala běžet dvouměsíční výpovědní lhůta.

[chooze:article;value:547711]

Bezprostředně ohrožená péče v pardubické nemocnici není. Výpověď prý všichni dali bez udání důvodu a pohnutky nevysvětlili ani po Velikonocích. "Je to konflikt, který vznikl mezi lékaři a vedením nemocnice," prozradil lékař ARO Ján Motešický.

Podle Motešického může jít o snahu vyvinout tlak na zaměstnavatele před nadcházejícím jednáním s odborovými organizacemi. "Novela zákoníku práce je nedomyšlená v oblasti přesčasové práce, což se nyní ukazuje při výpočtu konkrétních mezd jednotlivých lékařů," sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (SOCDEM).

S personálem jsou v kraji dlouhodobé problémy. Odchod lékařů před časem paralyzoval chrudimskou internu. Situace se pak vracela do normálu měsíce. Teď je problém v Pardubicích a nic nesměřuje k dohodě. "K tomu víc nemůžu říct, vyjednávání budou probíhat," řekl Motešický. Odboráři se s vedením nemocnice chtějí sejít ještě tento týden.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.