Paříž, Lucemburk a Brusel. Fiala jednal o Ukrajině i vesmírné spolupráci

Ráno v Praze, dopoledne v Paříži, odpoledne v Lucemburku a večer v Bruselu. Na takový pracovní výlet po Evropě v úterý vyrazil premiér Petr Fiala."V Paříži se v rámci předsednictví Radě Evropské unie zúčastním konference, která se bude zabývat koordinací pomoci Ukrajině," řekl před odletem do Francie.

Na konferenci s názvem Stojíme za ukrajinským lidem dorazila také řada evropských státníků. A řeč přišla i na čerstvě schválenou finanční pomoc Ukrajině ve výši asi 440 miliard korun.

"Chci poděkovat panu premiérovi Fialovi za to, jak české předsednictví vyjednávalo. Tato skvělá spolupráce vedla v pondělí večer k velkému úspěchu," prohlásila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

[chooze:article;value:476934]

​Možná i kvůli nabitému rozvrhu a přelety mezi státy byla jízda kolonou pařížskými ulicemi poněkud zběsilá. Auto s novinářským doprovodem si dokonce poškodilo zrcátko. Fiala totiž v Paříži musel stihnout ještě jedno setkání.

"Já jsem využil své návštěvy Paříže, abych se také sešel s generálním ředitelem Evropské kosmické agentury. Vesmírná spolupráce je pro Českou republiku důležitá a také výhodná," vysvětlil Fiala.

V podvečer pak v Lucemburku premiér s tamním předsedou vlády slavnostně otevřel ulici Václava Havla a potkal se také s velkovévodou Jindřichem I. Lucemburským. Do Bruselu ještě večer zamířil kvůli summitu Evropské rady, který naposledy absolvuje v roli lídra předsedající země.

K aktuální situaci na Ukrajině se vyjádřil vojenský publicista Jiří Vojáček:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.