Parkování dovádí Pražany k šílenství, za modré zóny si navíc asi připlatí

"Když přijedu domů z práce ve všední den autem po šesté nebo sedmé hodině večer, tak je nemožné zaparkovat v blízkosti dvou nejbližších domovních bloků," stěžuje si Pavel z Prahy 7. V metropoli jsou na tom podobně tisíce dalších řidičů.

Patřil k těm, kteří se účastnili ankety městské části o parkování, jež se uskutečnila zároveň s eurovolbami. Vyslovil se však proti zdražování parkovného, i když by vyšší ceny mohly část občanů "sedmičky" motivovat, aby se svých vozidel zbavili nebo je odstavili někde na periférii.

[chooze:article;value:557338]

​"Díky tomu, že pracuji přes týden v kancelářích na Chodově, používám během pracovního týdne jen MHD. Auto tak používám od pondělí do pátku minimálně. Jinak by hrozilo, že pokud vyjedu, už znovu nezaparkuji," dodává Pavel.

Stejně jako on hlasovala většina obyvatel městské části, ve které bydlí. Hlasování má však spíše poradní hlas a o parkování rozhoduje místo městské části pražský magistrát.

[chooze:poll;value:9e380db79ea8b2c6d457d649608f8965120ecc2e]

​"Výsledek nemůže být závazný pro nikoho, ani pro Prahu 7 a vzhledem k účasti by nebyl závazný, ani kdyby se jednalo o místní referendum," vysvětluje Petr Jüptner z Institutu politologických studií na Univerzitě Karlově.

Hlasování o parkování probíhalo 7. a 8. června. Zúčastnilo se ho celkem 8 319 občanů s trvalým pobytem v Praze 7, tedy 27,4 procenta všech voličů. Ceny parkovného se týkala jedna ze tří položených otázek. Pro zdražování se vyslovilo 2 938 občanů a proti jich bylo 5 287.

[chooze:article;value:555773]

​Náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib (Piráti) už koncem minulého roku oznámil, že systém parkování v hlavním městě je nutné reformovat a zmiňoval též zdražení.

"Mimochodem například v centru Hradce Králové mají teď rezidenti na ulici parkování dražší než v centru Prahy. Na Velkém náměstí se tam platí 6 000 korun a v Komenského ulici 4 000 korun ročně. V Olomouci se platí 2 000 korun ročně, v Liberci 3 000 za rok. V Českých Budějovicích 2 000 za rok. V centru Prahy se platí 1 200 ročně," říká nyní pro TN.cz Hřib.

Zdražování parkování v metropoli ale není receptem na řešení problémů podle dopravního experta Zdeňka Lokaje z ČVUT.

"Je to nesystémové. I kdyby se pomocí zvýšeného poplatku podařilo omezit počet parkujících vozidel, je velice pravděpodobné, že bychom problém jen posunuli někam jinam. Navíc to místní odmítli, chtějí mít parkování v rámci svého obvodu za dostupnou cenu, což je pochopitelné," vysvětluje pro TN.cz Lokaj.

[chooze:article;value:548015]

​"Nicméně je nutné si uvědomit, že parkovacích míst bude vždy méně než aut, která chtějí zaparkovat a Praha není nafukovací," dodává Lokaj.

Alespoň za částečné řešení problému považuje starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě) důslednější odtahování vozidel, která parkování nemají zaplacené.

"Na druhou stranu nemůžeme zavést úplně striktní rigidní pravidla, aby nám nemohl přijet instalatér nebo jsme nemohli rodičům či prarodičům dovézt nákup," upozorňuje Čižinský.

Pravidla pro parkování v Praze se mají změnit. Připlatí si hlavně větší auta (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.