Parkování SUV podraží v Paříži na trojnásobek, osmnáct eur za hodinu

Pro zvýšení ceny se vyslovilo zhruba 55 procent hlasujících. Referenda se však zúčastnilo pouhých 5,7 procent z 1,3 milionu oprávněných voličů, uvedla agentura AFP.

Připlatí si řidiči sportovně-užitkových vozů o hmotnosti nad 1,6 tuny, pokud jsou na elektrický pohon tak od 2 tun. Rovněž tak majitelé velkých aut s pohonem všech čtyř kol.

Nařízení se nevztahuje na soukromé parkovací domy, vozidla živnostníků, pečovatelských služeb či taxikáře. Rovněž pak na ty, kteří v centru Paříže bydlí.

[chooze:article;value:539465]

​V okrajových čtvrtích se parkovné pro tato vozidla zvedne ze čtyř na 12 eur (300 Kč) za hodinu. Opatření má především odradit ty, kteří denně dojíždějí z předměstí do centra, napsal Forbes.

Podle starostky Paříže Anne Hidalgové velká auta SUV více znečišťují životní prostředí, zabírají více místa a jsou nebezpečnější pro chodce. Pod její taktovkou se metropole stává nakloněnější chodcům a cyklistům. Vznikla pěší zóna na nábřeží Seiny a v desítkách dalších ulic i kilometry cyklostezek.

Motoristická sdružení opatření kritizují jako porušování svobody a vzpouru protiautomobilové menšiny, která je vedena pod falešnou zelenou záminkou. Mimo jiné argumentují tím, že moderní SUV zatěžují životní prostředí méně než malá stará auta s dieselovým motorem a větší auta potřebují například rodiny s dětmi.

Předchozí referendu s podobně nízkou účastí zakázalo v Paříži půjčovny elektrokoloběžek.

Spor o parkovné na ústeckém sídlišti. Místní se bouří proti nedostatku míst (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.